Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Floraart
  • 31.05.2024. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Na Floraartu na Bundeku ljubitelje cvijeća čeka čak 100.000 sadnica!

Gotovo 200 domaćih i desetak inozemnih izlagača izlažu na više od 300.000 četvornih metara. Floraart otvoren je do nedjelje, 2. lipnja.

Foto: Marinko Petković
  • 275
  • 62
  • 0

Međunarodna vrtna izložba, sad već 58. Floraart, otvorena je na zagrebačkom jezeru Bundek do nedjelje, 2. lipnja, a na njoj sudjeluje gotovo 200 domaćih i desetak inozemnih izlagača koji su izložili čak 100.000 sadnica na više od 300.000 četvornih metara izložbenog prostora.

Među njima je već tradicionalno i OPG Milana Friščića iz Malog Bukovca kod Ludbrega, gdje su najveći proizvođači vrtnog i balkonskog cvijeća.

Kozja krv i indijansko oko se najviše traže

"Imamo ljetnice i trajnice, a ima kupaca koji vole isprobati nešto novo, kupiti novi cvijet pa se tako ove godine najviše traže trajnice kozja krv i indijansko oko, koje neki zovu i indijanska suza", otkriva Friščić koji nije krio zadovoljstvo jer su se, kaže, domaći ljubitelji cvijeća konačno okrenuli domaćem proizvodu te više ne žale izdvojiti i nešto više novaca, jer znaju da su kupili ono što će potrajati.

"Cvijeće napokon slijedi i druge domaće proizvode kao što su mjesečarke jagode, ali i stare sorte rajčica i paprika, jer je to povrće s bojom, okusom i mirisom zemlje, a što ima i svoju cijenu", rekao je. 

Kupci su prepoznali domaću kvalitetu, kaže Friščić 

Uvijek spreman na razgovor o cvijeću, unatoč gužvi na štandu, otkrio nam je da se ove godine traži i trajnica pod nazivom Isusova kruna, kao i vrhunske penjačice, sorta kokotiček, što su naše tradicionalne trajnice, koje su se počele ponovno kupovati nakon što su jedno vrijeme bile pale u zaborav.

Širok asortiman za ljubitelje hortikulture

Vidjeli smo i sibirski limun, koji se sadi u voćnjaku i vinogradu, a jako dobro podnosi niske temperature zimi te se ne mora unositi u zatvoreni prostor. 

Na vanjskom dijelu Bundeka postavljeni su biljni izlagači s lepezom vlastitih proizvoda te raznim cvjetnim instalacijama i prikazima idejnih rješenja u projektiranju malih zelenih površina. Važan dio izložbe su i edukativni programi kroz brojna predavanja i prezentacije zelene agende. Održan je i tradicionalno Hrvatski kup florista na Floraartu, te su izloženi najuspješniji radovi u lijepo uređenom natkrivenom izložbenom prostoru.


Fotoprilog


Tagovi

Floraart Međunarodna vrtna izložba Cvijeće Milan Friščić Bundek


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda