Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje u oranju
  • 22.07.2024. 13:30
  • Osječko-baranjska, Dalj

Na mladima selo ostaje - u oranju opet pobijedio jedan od najmlađih

Bili smo i na natjecanju orača Osječko-baranjske županije. Najmlađi natjecatelj rođen je prije 17 godina, a pobjednik u kategoriji ravnjaka tek je maturant srednje škole u Donjem Miholjcu.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 239
  • 0
  • 0

Dozvoljeno vrijeme za otvaranje prve brazde je 20 minuta. Plastica mora biti okrenuta u cijelosti, zemlja potpuno odrezana kroz cijelu dužinu parcele, a dno brazde mora biti čisto. Nakon završetka otvaranja prve brazde oranje se zaustavlja na najmanje 60 minuta i suci ocjenjuju. Natjecatelji s plugom premetnjakom moraju za to vrijeme napraviti markirnu brazdu za klin, i to sve na 40 stupnjeva celzijevih u srpanjsko ranoposlijepodne.

Kratak je to opis natjecanja u oranju koji se ovih dana održavaju u brojnim županijama diljem Hrvatske. Tako su se u ataru sela Dalje u Općini Erdut natjecali orači s područja Osječko baranjske županije.

Pobjednici Luka Boro i Zrinko Miličić 

Najbolji nakon ocjenjivanja sudaca u oranju s plugom ravnjakom bio je Luka Boro iz Ivanova kod Donjeg Miholjca, inače maturant srednje poljoprivredne škole u Donjem Miholjcu. Kod premetnjaka je Zrinko Miličić iz Radikovaca pobjednik.

Drugo mjesto s plugom premetnjakom osvojio je Stjepan Mojzeš, treće Đorđe Bojanić, a četvrto Tomislav Jurišić. Iza njih plasirali su se još Tibor Poletar koji je dobio i nagradu za najstarijeg orača, te Josip Stjepanović. Kod plugova ravnjaka bilo je čak 12 natjecatelja. Iza Luke Boro na drugo mjesto plasirao se Martin Klaić, a na treće Mihael Sklizović, te četvrto Ivan Zetović. Iza njih su se po ocjenama sudaca plasirali Luka Vukomanović, Mario Pek, Srđan Savičić koji je inače rođen 2007. godine pa je dobio nagradu i za najmlađeg natjecatelja. Iza njih slijede Milan Nešić, Rašo Bojanić, Boško Gvero, Josip Blažević i Krešimir Mijačević.

Nisu bitne godine nego trud, kaže najbolji orač Vukovarsko-srijemske županije

Suci predvođeni Ivicom Prpićem između ostalog su ocjenjivali i dubinu brazde, a inače se ocjenjivanje vrši s obje strane natjecateljske parcele i ukupni osvojeni bodovi jesu zbroj bodova dviju sudačkih skupina. Kako su nam pojasnili natjecatelji, svi biljni ostaci moraju biti potpuno zaorani, a oranje se mora izvesti tako da sve korijenje bude podrezano. Sve brazde na parceli trebaju biti ravne, jasno vidljive, jednolike i pravilno okrenute s dobrim zaoravanjem biljnih ostataka.

U kategoriji premetnjaka slavio je Zrinko Miličić

Čak 18 natjecatelja je vjerojatno najveći broj orača na ovogodišnjim županijskim prvenstvima s kojih prvaci po kategorijama idu na Državno prvenstvo koje će se održati u Velikoj Gorici. Pobjednici državnog idu na Svjetsko natjecanje u oranju, njegovo 69. izdanje koje će se održati u kolovozu, u Estoniji.

John Deere, Claas, Zetor, Massey Ferguson, Case i drugi traktori orali su poznatim markama plugova poput Lemken, Kverneland, Amazone i drugi.

Nagrade su im uručili Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Romeo Jukić, pročelnik županijskog ureda za poljoprivredu i ruralni razvoj, te čelnici Uprave za stručnu podrušku razvoju poljoprivrede Osječko baranjske županije. Vrijedne orače pozdravio je i župan Mato Lukić koji je i otvorio natjecanje.

Županijska Udruga orača u suradnji s Upravom za stručnu podrušku i općinom Erdut odlično je organizirala ovo natjecanje, a mora se istaći da se radi uglavnom o jako mladim poljoprivrednicima koji su doista pokazali zavidan nivo znanja u oranju, ali i općenito rukovanjem traktorom i priključnim strojevima.


Fotoprilog


Tagovi

Plug Oranje Natjecanje u oranju Luka Boro Zrinko Miličić Tugomir Majdak Romeo Jukić Mato Lukić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled