Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2024
  • 09.05.2024. 16:00

Na svjetskom natjecanju u New Yorku hrvatski maslinari ispred Španjolaca!

Hrvatska je mala zemlja, ali velesila po kvaliteti maslinovih ulja, kaže dr. Ivica Vlatković. Tko je u New Yorku osvojio najviše nagrada?

Foto: Arif Sitnica/arhiva AK
  • 515
  • 133
  • 1

Maslinari i ljubitelji maslinovog ulja u Hrvatskoj nestrpljivo isčekuju konačne rezultate iz New Yorka. Na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete NYIOOC 2024 pri kraju je ocjenjivanje posljednih od 900 uzoraka, napetost među natjecateljima je na vrhuncu, a organizatori najavljuju da će svi rezultati biti poznati i objavljeni ovaj tjedan.

Pogledajmo kakva je trenutačna situacija.

Na rang listi najboljih s ukupno osvojenih 78 nagrada (60 zlatnih i 18 srebrnih) u samom finišu, hrvatski maslinari su na trećem mjestu. Isti broj nagrada ima i četvrta Španjolska, ali s nešto slabijom stopom uspješnosti. Maslinari s Iberijskog poluotoka natječu se ove godine sa 128 uzoraka. Stopa uspješnosti iznosi im 60 posto dok Hrvatska sa 97 uzoraka bilježi 80 posto uspješnosti.

“Hrvatska je mala zemlja, ali velesila po kvaliteti maslinovih ulja, što se potvđuje iz godine u godinu", kaže za američki Olive Oil Times nagrađivani maslinar Ivica Vlatković.

Ispred Hrvatske su Italija s 217 prijava i 133 nagrade te SAD koja sa 140 prijava ima 92 nagrade.

“Bilo bi super da zadržimo treće mjesto”, kaže i podsjeća na probleme koje su naši maslinari imali u rodnoj 2023. godini, počevši od vremenskih nepogoda i štetnika. “Sve se to odrazilo na količini pa i kvaliteti, ali oni najbolji su dokazali da i u najtežim uvjetima mogu proizvesti vrhunska ekstra djevičanska ulja”, navodi. 

On je za svoja dva ulja Fortica Coratina-Leccino i Fortica-Šoltanka, osvojio dva zlatna odličja. Od 2017. godine otkad sudjeluje, njegova ulja su dosad osvojila ukupno 15 nagrada što ga svrstava među četiri najuspješnija maslinara u Hrvatskoj. Prvi je Avistria (24 nagrade) dok Al Torcio i Oleum Maris sa po 16 nagrada dijele drugo i treće mjesto.

Situacija u maslinicima je obećavajuća

Vlatković kao i ostali hrvatski maslinari zadovoljni su dosadašnjim tijekom ove maslinarske godine. “Situacija u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu kampanju. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete u New Yorku”, poručuje Ivica  Vlatković, kojega u Hrvatskoj smatraju najboljim maslinarom među liječnicima i najboljim liječnikom među maslinarima.

A Vlatković i ostali uspješni hrvatski maslinari ne kriju da “žive za dan” kad će Hrvatska na NYIOOC-u osvojiti još više nagrada. Najviše od svih zemalja sjeverne hemisfere gdje se preradi više od 90 posto svjetske proizvodnje maslinovog ulja.

Ako je suditi po obećavajućem stanju u maslinicima možda im se snovi ostvare već iduće godine. Do tada, držimo im palčeve da zadrže treće mjesto, ispred Španjolske, Portugala, Grčke, Turske  i ostalih maslinarskih velesila.


Tagovi

NYIOOC Svijet Dr. Ivica Vlatković Ekstra djevičanska maslinova ulja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."