Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Antonja
  • 23.01.2024. 12:00
  • Istarska, Rovinj

Najstarija hrvatska izložba vina iznjedrila i 10. Festival istarske supe. Juha nije, znate li što je?

Naziv dolazi od istarske čakavske riječi za krišku kruha - supa, a iz njezina umakanja u vino nastao je i glagol supati. Imamo i recept ovog energetskog napitka težaka.

Foto: Blanka Kufner
  • 745
  • 55
  • 0

Već 33. Antonja, najstarija hrvatska izložba vina od osnivanja moderne, današnje RH te 21. izložba maslinovih ulja Rovinjštine, održana je u subotu u Rovinjskom Selu. 

Antonja je gastroenološko događanje koje se održava uz blagdan sv. Antona, zaštitnika ovdašnje župe. Iako je 1992. osnovana kao izložba vina kasnije su se, na tragu sve većeg zanimanja poljoprivrednika za masline, počela ocjenjivati i ulja. Organizatori manifestacije su udruga Agrorovinj i Mjesni odbor Rovinjsko Selo.

Dan prije, u petak, održan je jubilarni 10. Festival istarske supe. Istarska supa (ili supica), poznata ondje samo kao supa, tradicionalno je piće/jelo spravljeno od crnog vina, maslinovog ulja, kruha prepečenog na gradelama, šećera i papra. Od davnina slovi kao jedan od prepoznatljivih elemenata istarske trpeze. 

Riječ je o jednostavnom energetskom napitku kojim se u povijesti hranio težak ili se pripremao za brži oporavak bolesnika.

Priprema se tako da se kriška domaćeg kruha debljine ispeče na gradelama, a u bukaletu (vrč u kojem se sprema i iz kojeg se pije) stavi šećer i papar te zalije maslinovim uljem. U tu se smjesu ulije zagrijano crno vino, uobičajeno teran, te promiješa. Pečeni se kruh do pola umoči u vino i tako servira.

Naziv dolazi od istarske čakavske riječi za krišku kruha - supa, a iz njezina umakanja u vino nastao je i glagol supati. Najčešće se konzumira u hladnim zimskim večerima kada se na otvorenim ognjištima, u konobama ili oštarijama, može zagrijati vino i prepržiti kruh. I inače se prigodno pripremala za okrijepu uz ognjište, posebno zimi.

Tradicionalno cijelo društvo pije iz iste bukalete, uobičajeno jednolitarske, koja kruži uokolo. Danas se iz higijenskih razloga pripremaju supe u manjim bukaletama. 

Deseti festival istarske supe

Na 10. Festivalu sudjelovalo je 11 ekipa iz raznih dijelova poluotoka. Pobjedu u kategoriji tradicionalne istarske supe odnijela je ekipa 'Čuvari istrijanskeh užanci' iz Žminja, a u kategoriji kreativne najboljom je proglašena ona iz rovinjske Srednje strukovne škole.

Bakulete iz kojih se ispija supa 

Najboljom kumpanijom izabrana je ekipa 'Barbanci' iz Barbana, dok je po izboru publike najboljom proglašena supa ekipe 'Rekreativo' iz Rovinjskog Sela. Posjetitelji su imali priliku degustirati pripremljene, a kupnjom bukalete za degustaciju, ponijeli su kući prigodni suvenir s manifestacije. Rekordan broj posjetitelja pokazao je da ovaj tradicionalni napitak vraća svoj ugled. 

Predsjednik Agrorovinja, Kristijan Damijanić, ispričao nam je kako je sve krenulo 2014. prezentacijom pripreme pomalo zaboravljenog pića. "Posjetitelji danas mogu uživati i u tradicionalnoj i kreativnoj supi te smatram da je riječ o velikom obolu promociji istarske supe kojoj zasigurno pridonosi i naš festival", istaknuo je.

Antonja je sigurno pridonijela razvoju poljoprivredne proizvodnje na području Rovinja, a stasaju i mladi maslinari te vinogradari što osobito raduje.

Na prvom festivalu natjecale su se samo tri ekipe. Time je počela priča koja se nastavlja daljnjom suradnjom s Istarskom županijom koja priprema standardiziranje recepata i pokretanje postupka za njezinu zaštitu kao nematerijalnog kulturnog dobra.

Na četvrtom, održanom 2018. godine, ekipe su se mogle natjecati i u pripravljanju kreativne istarske supe, što je dalo posebnu draž natjecanju. Na petom je pak predstavljena Supa Box, originalni suvenir u drvenoj kutiji ukrašenoj crtežima istarskih ruralnih motiva i receptom. Kutija sadrži sve potrebno za spravljanje  – butelju terana, bukaletu, bočicu maslinova ulja, vrećice šećera i papra, pa čak i žlicu i vadičep.

Dvije godine kasnije predstavljena je najveća istarska supa spravljena u bukaleti od 20 litara, vjerojatno najveća na svijetu i time kandidat za Guinessovu knjigu rekorda.

Uz Antonju, Udruga Agrorovinj počela ju je promovirati i među turistima pa se uz Rovinjski festival vina priređuje i večer posvećena supi. Uz to se ovaj napitak priprema u raznim drugim prigodama, ne samo u Rovinju i Rovinjskom Selu već i na drugim gastronomskim manifestacijama.

"Sajam je regionalnog karaktera za razliku od većine današnjih koji su lokalniji, i time se ponosimo. Festival danas zauzima istaknuto mjesto na istarskoj manifestacijskoj sceni", istaknuo je Damijanić.

Najbolja vina

S obzirom na agrometeorološki vrlo zahtjevnu godinu, predsjednik Agrorovinja vrlo je zadovoljan kvalitetom proizvedenih ulja i vina. Tijekom vegetacijskog perioda grožđa, bile su česte kiše pa je valjalo utrošiti puno vremena, znanja i truda da bi se proizvelo kvalitetno vino. 

"Kada je riječ o maslinama, zadesile su nas velike vrućine, a nakon što je u rujnu pala kiša, navalila je muha pa ih je trebalo što prije obrati iako nisu u potpunosti dozrele. Bilo je godina s više uzoraka, ali s obzirom na zahtjevne vremenske uvjete, zadovoljni smo odazivom", rekao je. Od vina je po kvaliteti izdvojio bijela od kojih je najzastupljenija Malvazija istarska.

U Rovinjskom Selu je u subotu održana tradicionalna, najstarija vinska izložba u Hrvatskoj, kaže, 33. Antonja, kao i 21. izložba maslinovog ulja. Ove je godine bilo prijavljeno ukupno 43 uzoraka vina koja su se ocjenjivala u kategoriji profesionalnih proizvođača i u kategoriji proizvođača hobista. 

Antonja je najstarija vinska izložba u Hrvatskoj

Zanimljivost je da je ova manifestacija i jedna od pionira u Hrvatskoj koja je uvela degustaciju i prezentaciju ekoloških i biodinamičkih vina koja su se mogla degustirati i ove godine.

"Izložba vina Rovinjštine je najstarija izložba vina u Republici Hrvatskoj s obzirom na međunarodno priznanje države 15. siječnja 1992., a naša manifestacija se održala samo dva dana kasnije", pojasnio je Damijanić dodajući kako Udruga nastoji zadržati naglasak na lokalnim proizvođačima koji na ovaj način dolaze u direktni kontakt s potrošačima.

Ovogodišnja vina Rovinjštine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno-kemijske analize, organoleptičko ocjenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. 

Ukupno su prikupljena 43 uzorka vina, u kategoriji profesionalnih proizvođača 18 bijelog te 5 uzoraka crnog. Vinari hobisti izložili su 10 uzoraka crnih i 9 uzoraka bijelih vina.

U kategoriji profesionalnih proizvođača za bijela vina prvu nagradu s ukupno 87,33 bodova za Malvaziju istarsku berbe 2023. dobio je prošlogodišnji pobjednik Viliam Lavižati te tako osvojio šampionsku medalju. Kod profesionalnih proizvođača crnih vina zlatnu šampionsku medalju dobio je P.O. Vivoda s ukupno 84 boda za Teran. Riječ je o šampionskom crnom vinu.

U kategoriji proizvođača hobista za bijela vina najviše bodova i zlatnu medalju dobila je Malvazija istarska Davora Iskre, a u istoj skupini u kategoriji za crna vina najviše bodova osvojio je Ivan Udovič za crno miješano vino.

Maslinova ulja

Na ovogodišnju 21. Izložbu maslinovih ulja Rovinjštine na ocjenjivanje su predana 63 uzorka. Zlatnom medaljom nagrađeno je 25 ulja, srebrnom 11, a brončanom 9. 

Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Posebno se ističu prva tri ulja proizvođača Aleksandra Rajića, Rina Brajnovića i OPG Scarpagranda obitelji Brezak. Šampionsku zlatnu medalju ove godine osvojio je Rajić s ukupno 93 boda. 

Aleksandar Rajić, poznatiji kao Sumo, maslinarstvom se bavi 20-ak godina te s obitelji proizvede nekoliko stotina litara ulja. Član je i upravnog odbora Agrorovinja.

"Uzgajamo autohtone sorte, najzastupljenija je buža. Do sada smo bili pri vrhu, a ove godine smo konačno pobijedili. Godina je bila zahtjevna, najviše problema smo imali s maslinovom mušicom. Puno preparata je zabranjeno i još uvijek se tražimo po tom pitanju. Sredstva su sve blaža, posljedica je više špricanja da bi plod ostao zdrav", opisao je Rajić.

U sklopu Antonje održana je i izložba maslinovih ulja 

Autohtone sorte daju manji prinos, ali im se okreće sve više maslinara. "Buža daje najbolje ulje s blagom aromom, međutim najosjetljivija je te imamo velikih problema s paunovim okom. Mi uvijek idemo u ranije berbe, ove godine smo brali oko 10. listopada, pa su radmani manji", dodao je Sumo i istaknuo kako je rad u masliniku za njega prava relaksacija.

Kada se još ostvare i dobri rezultati, sreći za njega nema kraja.

Priznanja najboljim vinarima i maslinarima uručili su Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu i Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja. Nakon službenog dijela programa, uslijedila je zabava. Hvalevrijedan je i potez rovinjskih taksista koje su za male naknade vraćali "vesele" sudionike Antonje u Rovinj.

"Antonja je sigurno pridonijela razvoju poljoprivredne proizvodnje na području Rovinja, a stasaju i mladi maslinari te vinogradari što osobito raduje", rezimirao je Damijanić.


Fotoprilog


Tagovi

Istra Rovinj Rovinjsko Selo Agrorovinj Kristijan Damijanić Istarska supa Festival Antonja


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."