Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posjeta Saboru
  • 20.10.2023. 17:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Najuzornije seoske žene u Saboru - kako unaprijediti položaj žena u ruralnim područjima?

Žene na selu još uvijek se suočavaju s raznim preprekama i stereotipima, a njihov rad često nije prepoznat, priznat i plaćen, upozorila je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir.

Foto: Hrvatski sabor
  • 1.135
  • 112
  • 1

Pobjednica 23. Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, Marina Šunić, iz Zadarske županije, prva pratilja Gordana Brozović iz Zagrebačke i druga pratilja Nives Skočić iz Vukovarsko-srijemske, uz predsjednica Udruge uzorne hrvatske seoske žene, Katicu Jerleković, posjetile su Hrvatski sabor gdje su održale sastanak s predsjednicom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijanom Petir.

"Žene na selu još uvijek se suočavaju s raznim preprekama i stereotipima, a njihov rad često nije prepoznat, priznat i plaćen", rekla je Petir navodeći da je zato Odbor za poljoprivredu ulagao napore kako bi se u strateške razvojne dokumente uvrstili programi za unapređenje položaja žena na ruralnim područjima i osiguralo financijska sredstva za njihove projekte ali i dodatno bodovanje pri ostvarivanju prava na korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta te kako bi se što veći broj žena potaknuo da postanu nositeljice poljoprivrednih gospodarstava. 

Znate li za autohtoni rodaljički luk? Uzgaja ga Marina Šunić, najuzornija hrvatska seoska žena

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima dodatnog unaprjeđenja položaja žena na ruralnim područjima, važnosti očuvanja tradicije, kulturnog nasljeđa i običaja hrvatskih krajeva, koji mogu poslužiti i kao dobra osnova za diversifikaciju aktivnosti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, pa time i povećati turističku ponudu, ali i interes za život i rad u ruralnim područjima.

Ukazano je, ističu iz Odbora, na važnost stručne, financijske i logističke potpore kako od države, tako i od strane lokalne i regionalne zajednice koje trebaju prepoznati njihove potrebe, mogućnosti i projekte te iste uključiti u buduće razvojne planove.

"U tom smislu je, osobito u proizvodnji poljoprivredno prehrambenih proizvoda potrebno poljoprivrednicima/cama zagarantirati sigurnost distribucije i što više ih poticati na stvaranje dodane vrijednosti i diversifikaciju usluga i aktivnosti koje obavljaju na svojim gospodarstvima, a što bi osiguralo i veću dostupnost domaćih proizvoda na hrvatskom tržištu", iskanula je Petir te dodala kako su se sudionice sastanka usuglasile kako potencijal i resursi za značajniji razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ruralnih područja postoje, a hrvatske seoske žene pokazuju da su, uz trud, volju i ljubav prema kraju u kojemu žive, rezultati itekako mogući.

Primio ih je i predsjednik Hrvatskog sabora 

Pobjednice ovog Izbora primio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je istaknuo važnost ove manifestacije kojom se afirmira obiteljski život na hrvatskom selu, potiču obiteljska gospodarstva i daljnji razvoj društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice.


Tagovi

Katica Jerleković Marina Šunić Marijana Petir Goran Jandraković Najuzornija hrvatska seoska žena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.