Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mrduja Fest
  • 15.07.2024. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Milna

Ne propustite potezanje Mrduje uz putovanje gastro kartom Hrvatske

"Borbu" Šoltana i Bračana oko otoka Mrduje pratit će i svojevrsno gastro putovanje Hrvatskom. Vrhunske sorte četiri vinske regije majstorski će se sljubiti s gastro delicijama šefova kuhinja.

Foto: Gabrić Media
  • 95
  • 32
  • 0

Kome će ove godine pripasti ikonički otočić, oko čijeg vlasništva su se vjekovima lomila koplja, uskoro ćemo doznati. Sve je, naime, spremno za Mrduja Fest 2024, manifestaciju kojom još od 2008. svake zadnje subote u srpnju Milnarani i Šoltani imaju samo jedan cilj – osvojiti Mrduju, otočić nasred splitskih vrata.

Od prošle godine je postala Fest, a održat će se u Milni na Braču 18. ,19. i 20. srpnja, uz financijsku potporu Općine Milna i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. 

"Najveći otočki šušur", kako ga nazivaju, već prvi dan, 18. srpnja, donosi Mrduja Wine fest na kojem će se od 19.30 do 23 sata predstaviti naše četiri vinske regije. Bit će to, kažu, putovanje gastro kartom Hrvatske. 

Tako se Istra i Kvarner predstavljaju bijelom autohtonom sortom malvazija istarska, Dalmacija je sinonim za moćna bijela i crvena vina kao što je grk, autohtona bijela sorta s otoka Korčule, Središnja bregovita Hrvatska će publiku oduševiti svojim pušipelom, a Slavonija i Hrvatsko podunavlje će pokazati kako smp također idealna vinska država za internacionalne sorte kao što je autohtona crvena sorta Bordeauxaa cabernet sauvignon. 

Ističu i da će se ove vrhunske sorte majstorski sljubiti s gastro delicijama šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), koji će od 20.00 do 23 sata pripremati i služiti tjesteninu s umakom od tartufa i malvazije (Istra i Kvarner), slasni ragu od divljači s njokima (Istočna Hrvatska i Podunavlje), orzo/ječmenu kašu s umakom od teletine i povrća (Gorska Hrvatska), te bakalar na brujet s fažolima (Dalmacija). 

Idućeg dana, u petak, održat će se Užežin Mrduje čiji se program sastoji od sportskih natjecanja u moru s kategorijama za djecu i odrasle. Veliko finale slijedi u subotu, 20. srpnja kada se odvija centralni događaj, onaj radi kojeg su se posjetitelji najviše i okupe, a to je veličanstveno Potezanje Mrduje.

Program počinje od 16.00 sati kada iz Milne prema Mrduji polazi komandni brod Kuzma. U akvatoriju otočića do 17:40 bi trebale biti sve brodice, koće i gliseri. Početak potezanja će biti označen u 17.40 signalnom raketom i tada se brodovi sa Šolte trebaju poredati na konop na šoltanskoj, a brodovi sa Brača na bračkoj strani. 

"Budući da se ni nakon 14 dosadašnjih pokušaja Mrduja nije pomakla, bodove za potezanje ponijet će otok koji bude imao više brodica, a kako bi natjecanje bilo što pravednije, ali i neizvjesnije, na komandnom brodu će se održati dodatna natjecanja kojima i Šolta i Brač mogu osvojiti dodatne bodove i osigurati pobjedu", objašnjavaju.  

"Čihova je", saznat će se u 22.30 sati, kada će u Milni biti proglašen pobjednik koji dobiva vlasništvo nad otočićem Mrduja na sljedećih godinu dana. 

Organizatori ove manifestacije su Turističke zajednice općina Milna i Šolta, suorganizatori Ronilački centar Draulik Milna  i PŠRD Mrduja, a sufinancijski je podržavaju Općina Milna i Turistička zajednica Splitsko - dalmatinske županije.

Kako je to izgledalo na prošlogodišnjim proslavama pogledajte u fotogaleriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Mrduja Fest Potezanje Mrduje Pobjednik Nagrada TZO Milna TZO Šolta


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda