Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtoni proizvod
  • 07.06.2024. 12:00
  • Varaždinska, Varaždin

Nekoć gotovo nestala s polja, Varaždinska heljda dobila je svoju monografiju

Nijedan drugi proizvod ne može biti bolji, kvalitetniji, svježiji nego onaj koji je proizveden doma. Ovakvim publikacijama promičemo i našu gastronomiju, čulo se na promociji.

Foto: Varaždinska županija
  • 178
  • 39
  • 0

Varaždinska heljda dobila je i svoju monografiju. 

Kako je istaknuto na promociji u Županijskoj palači u Varaždinu, autori dr.sc. Dragutin Vincek, mr.sc. Roman Ozimec, prof.dr.sc. Natalija Uršulin Trstenjak, Mara Bogović, Ruža Levatić i Damir Crleni, ovu su zdravu i ukusnu namirnicu, koja je i vrlo praktična za pripremu, prikazali i stručno obradili s različitih aspekata.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek tom je prigodom istaknuo da Varaždinska županija ovime nastavlja već uhodanu praksu izdavanja publikacija o županijskim tradicionalnim, autohtonim proizvodima.

"Monografije i knjige se pišu o znamenitim osobama, povijesnim ličnostima, gradovima, a mi smo je posvetili poljoprivrednim proizvodima", rekao je navodeći da je Županija do sada izdala čak šest monografija, za svaki od šest zaštićenih proizvoda. Ovaj bi proizvod, smatra, u sljedećih godinu, dvije, mogao krenuti put Europe.

"No, moramo pronaći pisane tragove u kojima se izrijekom navodi 'varaždinska heljda'. Ova će monografija sigurno pomoći da to lakše ostvarimo", istaknuo je.

Kako se čulo, na području ove županije uzgaja se na stotinjak hektara kao certificirana proizvodnja, a neki ju poljoprivredni proizvođači uzgajaju za vlastite potrebe.

Heljda je gotovo posve nestala s naših polja

Mr.sc. Roman Ozimec je naglasio da su autori predstavili i najnovije spoznaje o genetici heljde.

"Jedan od motiva za izradu bilo je nastojanje da spasimo heljdu, jer je ona na našim poljima gotovo posve nestala, iako je na varaždinskom području ukorijenjena još od 16. stoljeća", naglasio je Ozimec.

Ova grupa autora na monografiji je radila desetak godina.

"Zahvaljujući Županiji, koja uvijek podržava ovakve projekte, u suradnji sa Savjetodavnom službom, Agronomskim fakultetom, našim poljoprivrednim proizvođačima i udrugama, desetak godina smo provodili istraživanja i razne pokuse, prikupljali smo dokumentaciju, što je rezultiralo i upisom varaždinske heljde na sortnu listu", naglasila je Mara Bogović.

Promocija je održana u Županijskoj palači u Varaždinu 

Vrijedna biljka se nakon Domovinskog rata jako malo uzgajala, došlo je do značajnog pada i to, objasnila je, zbog malo drugačije kategorizacije u sustavima poticaja, zbog čega je, nažalost, bila izbrisana s naših polja. Srećom, kaeže, poljoprivredni proizvođači pokazali su interes da ju se ponovo uzgaja.

"Zakonska regulativa te proizvođače sada i potiče, tako da je heljda pronašla svoje mjesto u našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Nije još uvijek dovoljno zastupljena, ali se površine pod njom povećavaju", rekla je ova poznata stručnjakinja. 

Namirnica za 21. stoljeće

Na predstavljanju je posebno naglašeno kako je heljda namirnica za 21. stoljeće.

Kako je rekao župan Anđelko Stričak., često ističe da moramo pratiti trendove oko nas, tehničko-tehnološka postignuća i u tome je ova županija prva u državi. Međutim, isto tako moramo voditi brigu i o  tradiciji, običajima i korijenima. Stoga izdaju ovakve monografije, a dali su tiskati i nove plakate koje su podijelili po svim tamošnjim osnovnim školama. Ravnatelje škola potiču da za školske kuhinje kupuju domaće, lokalno uzgojene proizvode.

"Nijedan drugi proizvod ne može biti bolji, kvalitetniji, svježiji nego onaj koji je proizveden doma. Ovakvim publikacijama promičemo i našu gastronomiju", istaknuo je župan.


Fotoprilog


Tagovi

Varaždinska heljda Monografija Promocija Sortna lista Autohtoni proizvod Zaštita


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.