Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetni vašar
  • 25.03.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Karanac

Nije izostao ni ove Cvjetnice, na Proljetnom vašaru birana nova princeza pušnice

Etno selo Karanac dočekalo je nedjelju okusima i mirisima tradicionalnih domaćih proizvoda s naglaskom na suhomesnate delicije.

Foto: Ankica Ursić-Molnar
  • 591
  • 27
  • 0

Već tradicionalno, na blagdan Cvjetnice kojeg katolički vjernici slave nedjelju prije Uskrsa, etno selo Karanac u Baranji osvane u okusima i mirisima tradicionalnih domaćih proizvoda s naglaskom na suhomesnate delicije. 

Prvenstveno slanine jer tradicija Proljetnog vašara je i izbor princeze pušnice. Tako je i ove nedjelje brojne posjetitelje dočekalo 70-ak izlagača, a na natjecanju prestižna titula pripala slanini Damira Peraka iz Ladimirevaca kojemu su još trojica kolega pomogla donijeti je jer vaga je pokazala - ovogodišnja princeza ima 79,8 kilograma.

Kako je otkrio ponosni vlasnik, živa svinja je bila teška 456 kg i stara oko 2 godine i 8 mjeseci. 

Titulu princeze pušnice ponijela je slanina Damira Peraka 

Među onima koji su izložili svoje kandidate za titulu, bio je i Mario Tieško iz Iloka (naslovna fotografija, op.a.) koji se pohvalio slaninama od crne slavonske svinje. 

No na brojnim štandovima našli su se i drugi tradicionalni domaći proizvodi vina, rakije, sirevi, med i proizvodi od meda, kolači, prirodni sokovi, pletene košarice, drvene igračke, uskrsne svijeće, ali i bogata ponuda raznovrsnog cvijeća.

Važno je podsjetiti da Karanac ima i svoj Zimski vašar kada na svoje dolaze čvarci koji ima vlastiti festival, dobro poznati Čvarakfest. 

A kako je bilo jučer, pogledajte u sjajnim fotografijama Ankice Ursić-Molnar. 


Fotoprilog


Tagovi

Proljetni vašar Cvjetnica Princeza pušnice Etno selo Suhomesnati proizvodi Damir Perak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]