Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 13.04.2024. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Nikad veći Proljetni bjelovarski sajam - izdvojili smo nekoliko zanimljivosti

Prošli smo sajmom i vidjeli zanimljive proizvode. Među njima se ističe separator odnosno pročišćivač sjemena mađarske tvrtke Berényi te slovenski izlagač suhomesnatih proizvoda od divljači među kojima su i oni od - medvjeda.

Foto: Karolina Rastija
  • 9.078
  • 481
  • 1

Treći je dan 25. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu. Više od 400 izlagača izlaže na sto tisuća kvadratnih metara, a dolaze iz čitave Hrvatske kao i desetak zemalja izvan nje. Po prvi puta traje četiri dana tako da su posjetiteljima vrata otvorena još danas i sutra.

Jedan od izlagača je i tvrtka Berényi s pročišćivačima sjemena odnosno separatorima vlasnika Jánosa Berényia iz Mađarske. Radi se o obiteljskoj tvrtki koja ih proizvodi više od 30 godina. Stroj se, ističe Róbert Győrvári, može prilagoditi od najmanjeg do najvećeg sjemenja, od bundeve, makovog zrna, lucerne ili čak kamilice.

Pročišćivač sjemena sve traženiji u Hrvatskoj

Prodaje se diljem Europe, a idealan je za manja gospodarstva i obrtnike. Ima kapacitet, ovisno o sjemenu, od 600 do 1.500 kilograma na sat. Čisti od nečistoća, prašine, korova, od druge veličine zrna, loma. Može raditi i kalibraciju ukoliko se stavi određeno sito, kojih ima preko 50 vrsta.

"Prije nekoliko mjeseci kupljen je ovakav za sjeme kamilice u Hrvatskoj i vlasnik nam kaže da je jako zadovoljan njime, budući da je to sjeme jako malo i lagano", ističe Győrvári te nastavlja kako na ovom sajmu prvi puta izlažu samostalno i već sada su zadovoljni odazivom i zainteresiranošću za njihov separator.

"Zna se da tko hoće nešto u ovoj branši postići, treba biti na ovom sajmu. Vidi se da na tržištu ima mjesta za ovakve male kompaktne strojeve za male obrtnike i obiteljska poduzeća i nadamo se da smo tu već i na Jesenskom sajmu", poručio je.

Veliki traktori uvijek plijene pažnju

Posjetitelja Vladu Grujića iz Zagreba smo sa suprugom i unucima zatekli na Top Agrovom izložbenom prostoru odnosno traktoru McCormick X5.120. "Imamo nasade lješnjaka, a bavimo se i pčelarstvom. Došli smo razgledati ponudu i vidjeti što se nudi za našu proizvodnju, a unucima se posebno sviđaju veliki traktori", rekao je Grujić, koji sajam posjećuje gotovo svake godine i zadovoljan je i ovogodišnjom ponudom.

vsd
Posjetitelj sajma Vlado Grujić iz Zagreba

Sajam je posjetio i Mihael Sklizović iz Rakitovice, koji se bavi ratarstvom i stočarstvom odnosno bavi se uzgojem rasplodnih krmača, a proizvodi pšenicu, kukuruz, ječam, soju i suncokret. "Dolazim svake godine, organizacija je dobra, izlagači su se potrudili. Sad smo na štandu Timac Agro, mogu reći da je ekipa dobra i nastavljamo suradnju s njima kao i do sada. Koristimo njihov starter te gnojiva koja bacamo po preporuci analize. Oni me savjetuju i pomažu u proizvodnji."

Atrakcija na sajmu - medvjeđa salama

Da je sajam međunarodnog karaktera dokazuje i izlagač Janežič Stanko iz Slovenije iz tvrtke Mij d.o.o. koja se bavi preradom mesa, najviše divljači te autohtone slovenske krškopoljske svinje. Na sajmu nude salame od divljači: jelena, divlje svinje te - medvjeda. "Radimo dimljeno i nedimljeno svinjsko meso, špekericu, kulen i kulenovu seku, a imamo i paštete od divljači, meso s tartufima i ono od naše nacionalne svinje", rekao je.

cs
Izlagač Janežič Stanko iz Slovenije

"Ovdje smo prvi put, iznenađen sam, nisam znao da je sajam toliko velik. Nadam se da dolazimo i na jesen. Naša medvjeđa salama ovdje je atrakcija jer se u Hrvatskoj tako što ne nudi", poručio je.

Vidimo se na sajmu još danas i sutra!


Tagovi

Bjelovarski sajam Proljetni sajam u Gudovcu Berényi Pročiščivači sjemena Mihael Sklizović Vlado Grujić Stanko Janežič Izlagači na sajmu Posjetitelji sajma Salama od medvjeda Separatori sjemena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner