Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje u oranju
  • 16.07.2024. 13:30
  • Vukovarsko-srijemska, Ilača

Nisu bitne godine nego trud, kaže najbolji orač Vukovarsko-srijemske županije

Krenula su županijska natjecanja u oranju. Bili smo u Ilači na jubilarnom 20. srazu orača najistočnije hrvatske županije.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.087
  • 101
  • 0

Zahuktala su se županijska natjecanja u oranju. 

Ivan Valentić, Davor Đurčinović, Marko Jelić, pa onda Luka Matajić, David Aleksa, Josip Kuveždić, Matej Bazina i Ivan Ferić - došli su u Ilaču iz Starih Mikanovaca, Berka, Bošnjaka, Tovarnika i drugih sela istoka Hrvatske na jubilarno 20. natjecanja orača Vukovarsko-srijemske županije. Redom maheri koji su na više od 50 stupnjeva poorali parcelu. Neki su u traktoru imali klimu, mnogi i ne.

Koristili su se plugovi lemken, pottingen, kverneland te drugi. Nije bilo presudno jer važno je bilo znati. 

Najbolji David Aleksa i Marko Jelić 

A suci Ivica Prpić, Dario Đurđević i Željko Takšić su presudili - u kategoriji plug ravnjak najbolji je David Aleksa iz Berka, a u kategoriji plug premetnjak Marko Jelić iz Bošnjaka. Oni će zastupati i svoju županiju na državnom prvenstvu i tamo pokušati osvojiti odlazak na Svjetsko prvenstvo u oranju.

Drugo i treće mjesto u kategoriji plug ravnjak pripala su Feriću i Matajiću, dok su u kategoriji plug premetnjak drugo i treće mjesto osvojili Đurčinović i Valentić.

 Redom maheri koji su na više od 50 stupnjeva poorali parcelu

Jubilarnom 20. natjecanju orača VSŽ nazočio je državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je i uručio nagrade najboljima.

Treći put zaredom prvak Županije, a lani i osvajač drugog mjesta na državnom natjecanju, David Aleksa pohvalio nam se da više nije najmlađi orač. Štoviše, prošle je godine bio jedan mlađi i od njega koji danas ima 19 godina.

Zahtjevno natjecanje 

"Uz puno se truda sve uspije, dakle nisu bitne godine nego trud. Trenirao sam, što su suci i prepoznali", rekao je David i dodao da je natjecanje jako zahtjevno, te ima mnoštvo elemenata koje treba zadovoljiti. Prije svega pravac, jednakost brazde itd.

S plugom okretačem marke Pottingen i traktorom Zetor pobjednik je u toj kategoriji Marko Jelić. I on je natjecatelj na oranju već godinama, osvojio je četvrto, treće i drugo mjesto te ove sezone u Ilači, konačno i 1. mjesto.

"Ispravio sam sve dosadašnje greške. Moram se dobro spremiti za prvenstvo Hrvatske jer je tamo puno veća konkurencija", istaknuo je Jelić.

Državno prvenstvo u natjecanju orača održat će se u rujnu u Velikoj Gorici, a najbolji će put svjetskog u Estoniju. 


Fotoprilog


Tagovi

Oranje Natjecanje u oranju Županijsko natjecanje David Aleksa Marko Jelić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]