Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monde Selection
  • 14.04.2023. 16:30
  • Varaždinska, Strmec Podravski

Novi uspjeh proizvođača Varaždinskog bučinog ulja - u Bruxellesu osvojene još 4 zlatne medalje

Na Monde Selection-u u Bruxellesu imaju sto postotnu učinkovitost, jer su u četiri godine prijavili 12 ulja i sva su osvojila zlatne medalje za kvalitetu!

Foto: Varaždinska županija
  • 895
  • 144
  • 0

Nove četiri zlatne medalje osvojili su proizvođači Varaždinskog bučinog ulja na 62. Monde Selectionu u Bruxellesu, prestižnom svjetskom natjecanju u kvaliteti proizvoda. Najviše ocjene dobila su ulja Uljare Agroprom Patrčević, OPG-a Andreje Petrović, PG-a Damir Crleni i PPP-a Cafuk.

Ovaj novi uspjeh obznanjen je na svečanosti koja je održana u petak, 14. travnja, na Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, u Uljari Agroprom Patrčević u Strmcu Podravskom.

"Iza ovih zlatnih medalja stoji puno truda, marljivosti i ljubavi. Ovo je novi, veliki uspjeh u konkurenciji više od tri tisuće proizvoda iz cijeloga svijeta. Na izložbi u Bruxellesu imamo sto postotnu učinkovitost, jer smo u četiri godine prijavili 12 naših ulja i sva su osvojila zlatne medalje za kvalitetu", istaknuo je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Ulja bogatog i aromatičnog okusa

Članovi Ocjenjivačke komisije, među kojima su i kuhari s Michelinovim zvjezdicama i članovi francuske kulinarske akademije, pohvalila su ih riječima - izvrsno bučino ulje prženo do savršenstva, bogatog i aromatičnog okusa“.

"U Udruzi smo donijeli odluku da se proizvodi toplo-prešanim postupkom. Ono je sto posto čisto bučino ulje, dakle bez dodatka bilo kakvih drugih, stranih ulja. Naš 'tajni' sastojak je potpuna posvećenost poslu", istaknuo je Matija Patrčević, predsjednik Udruge Varaždinsko bučino ulje.

I dok su PPP Cafuk i PG Crleni prvi put osvojili zlata u Bruxellesu, Uljara Agroprom Patrčević i OPG Andreje Petrović u tome su uspjeli već drugi put.

"Kada ga ljudi probaju, zapamte njegovu kvalitetu i vraćaju mu se. Kupci su ti koji nas drže te nam daju poticaj da se dalje bavimo tim poslom i ne posustanemo u kvaliteti", rekla je Andreja Petrović.

Varaždinsko bučino ulje dobiva i zaštitu na EU razini 

Na zlatno odličje ponosan je i Damir Crleni, naš poznati kuhar i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

"Gastronomiji, s kojom se bavim cijeli život, želio sam dati i vlastiti proizvod. Veseli me što pojedini restorani i hoteli na području Varaždinske, ali i Koprivničko-križevačke županije, ovo bučino ulje imaju u svojoj svakodnevnoj ponudi. Nadam se da će i ostali slijediti njihov primjer", poručio je zlatni kuhar.

Čuvarica sjemena Varaždinskog zelja Marija Cafuk na svečanosti je istaknula kako iza ovoga uspjeha stoji puno rada i truda proizvođača. "Varaždinsko bučino ulje i Varaždinsko zelje odlično se slažu. Stoga ćemo se i dalje truditi da naši proizvodi budu što kvalitetniji, a shodno tome i prepoznatljivi na sve zahtjevnijem tržištu", poručila je. 

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, Dragutin Vincek istaknuo je da su generacije kroz povijest usavršavale svoje vještine i znanja te tako od zaborava čuvali poljoprivredne i prehrambene proizvode našeg kraja.

"Potrošači žele biti upoznati s područjem gdje je proizvedena hrana, biotehnologijom proizvodnje i prerade te hrane, ali i ljudima koji se tim poslovima bave. Zahvaljujem svima koji doprinose prepoznatljivosti tradicionalnih proizvoda našeg kraja", rekao je dr. sc. Vincek.

Čak 17 zaštićenih proizvoda

U Varaždinskoj županiji je čak 17 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od kojih osam na europskoj i nacionalnoj razini. Europske oznake kvalitete već imaju Varaždinsko zelje, i to od 2017. godine, ali i Varaždinski klipič od 2020. godine.

"Očekujemo da će službenu zaštitu na razini Europske unije u roku od dva mjeseca dobiti i Varaždinsko bučino ulje. Za naše proizvođače to znači dodanu vrijednost, povećanje konkurentnosti i postizanje veće cijene na tržištu", rekao je župan Stričak i naglasio da su vodeća županija po izdvajanjima po stanovniku za subvencije u poljoprivredi. Od 2021. godine su za čak 50 posto povećali izdvajanja za poljoprivredu.

Čestike nagrađenim proizvođačima je uputio i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, na čijem području posluje uljara obitelji Patrčević.

A tajni sastojak? Potpuna posvećenost poslu!

"Na području naše županije tradicija proizvodnje bučinog ulja duža je više od 150 godina. Uljara obitelji Patričević ima kontinuitet proizvodnje, što je rezultiralo time da su drugi put dobili vrijednu međunarodnu nagradu", rekao je načelnik.

Članovi Udruge prodaju sve ulje koje proizvedu, a planiraju širiti proizvodnju pa time i prodaju.


Fotoprilog


Tagovi

Monde Selection Zlatne medalje Varaždinsko bučino ulje Uljara Agroprom Patrčević OPG Andreje Petrović PG Damir Crleni PPP Cafuk


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.