Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno natjecanje
  • 29.09.2024. 11:30
  • Zagrebačka, Kurilovec, velika Gorica

Obilna kiša nije odgodila državno natjecanje u oranju - imamo nove/stare prvake!

Saša Višak i Zrinko Miličić, svaki u svojoj kategoriji, osvojili su prva mjesta na 20. Državnom natjecanju u oranju koje je održano u teškim, kišnim uvjetima.

Foto: HUONO/M.P. Ničota
  • 614
  • 78
  • 0

I dok je zbog obilne kiše odgođena subotnja nogometna utakmica HNL-a u Velikoj Gorici, 20. Državno natjecanje u oranju u obližnjem Kurilovcu ništa nije moglo zaustaviti.

Na najveće ruralno događanje u Hrvatskoj, natjecatelji su stigli iz jedanaest županija i gradova Hrvatske kako bi izborili titulu najboljeg orača i ostvarili pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju u oranju sljedeće godine u Češkoj.

Novi/stari prvaci Hrvatske

U kategoriji pluga ravnjaka prvo mjesto osvojio je Saša Višak, a plugom premetnjakom pobjedu je odnio Zrinko Miličić, obojica višestruki državni prvaci u oranju. U ekipnom natjecanju slavila je ekipa Koprivničko-križevačke županije.

Suci su ocjenjivali otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor i pravac.

Novi/stari pobjednik u kategoriji ravnjaka, Saša Višak 

Osjećaj za pravac, kažu orači, nekima je prirođen, barem se tako čini kad je u pitanju Saša Višak koji od svoje prve brazde drži ravni pravac. Lani je na svjetskom oračkom natjecanju u Latviji bio na 14. mjestu, ali to će natjecanje pamtiti kao jako izazovno.  

"Bila je obilna kiša i jaki vjetar, čekićem zabiješ u tlo trasirku i vjetar je odnese. Ali tako je to, nema odgađanja, veliki je posao iza toga, obučeš kabanicu, staviš kapu, bundu ako treba i ideš“, kaže Višak koji je oranjem već obišao i Ameriku, Englesku, Keniju, i Estoniju.

Mladi zainteresirani za sportsko oranje

Natjecanja u Latviji nerado se sjeća i višegodišnji trener Hrvatske reprezentacije u oranju Siniša Hrgović koji je i u Kurilovcu sve budno pazio. Hrvatska je dosad najbolji rezultat, 6. mjesto, ostvarila na Svjetskom natjecanju 2012. godine koje se održalo u Biogradu na moru.  

"Natječemo se s jednom Irskom koja već 90 godina ima povijest oranja i lider je, a mi je imamo posljednjih dvadeset. U Irskoj se znanje prenosi s generacije u generaciju, ali i mi sad već imamo neke orače koji postaju treneri mladima i imamo jako puno mladih orača, što nas stvarno veseli, a oni će kroz četiri, pet godina pokazivati rezultate“, ističe Hrgović i dodaje kako se prvenstvo u oranju održava svake godine pa ne trebamo dugo čekati na uspjehe.

Među najmlađim natjecateljima je i David Aleksa koji je u Kurilovcu osvojio 2. mjesto u kategoriji ravnjaka.

Među najmlađim natjecateljima je bio David Aleksa 

"Sve je krenulo kad sam s pokojnim djedom išao na njivu i tu se stvorila ljubav prema poljoprivredi. Zahtjevno je, ali uz volju i trud sve se uspije“, skromno će David, inače polaznik Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima.

Kreću pripreme za Svjetsko natjecanje u Hrvatskoj

Na svjetskim natjecanjima poput onog u Irskoj, posjetitelji se broje u stotinama tisuća, spominje Morana Tomčić, predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača.

Prilika je to i za promociju koja i Hrvatsku čeka 2026. godine, kad će po drugi put biti domaćin svjetskog natjecanja. Pripreme su već krenule ističe Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

"Već smo započeli razgovore oko smještaja natjecatelja i njihove pratnje i to će vjerojatno biti u osječkom kampusu. Trebat će pripremiti i 120 hektara zemljišta za natjecanje. Treninzi traju četiri dana, službeno natjecanje dva dana, a preostala dva, tri dana su turističke rute i tu je prilika za promociju Baranje i vinogorja“, rekao je Majdak.

Sve je budno pratio trener Siniša Hrgović

Iako je rujan 2026. još daleko, nadamo se samo da će biti povoljniji za orače od ovogodišnjeg Kurilovcu, a i onog u Biogradu na moru prije dvanaest godina.


Fotoprilog


Tagovi

Oranje Najbolji orač Državno natjecanje u oranju Saša Višak Zrinko Miličić Siniša Hrgović


Autorica

Maja Prištof Ničota

Više [+]

Diplomirana novinarka sa završenim osposobljavanjem za dizajnera vrtova i 72-satnim tečajem permakulturnog dizajna. Kad ne dizajnira okućnice i nije u svom vrtu, rado piše za Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #životinje
„Ima nečeg uveseljavajućeg u prizoru srećnog deteta.“