Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obljetnica
  • 11.12.2023. 08:35
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Od blata do zvijezda: Bjelovarski sajam proslavio 30. rođendan!

Sve je počelo kao jedna međužupanijska stočarska izložba, a zatim je toliko rasla da je u svojih 30 godina prerasla u najveću poljoprivrednu manifestaciju u Hrvatskoj i u sajam koji stoji rame uz rame s puno starijim sajmovima, rekao je direktor Zlatko Salaj.

Foto: Branka Sobodić
  • 1.080
  • 83
  • 0

Bjelovarski sajam proslavio je 30. rođendan u Gudovcu. Poznat po glavnoj priredbi "Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu“ koji se tradicionalno održava svake godine u rujnu, na kojemu sudjeluje više od 500 izlagača te 400 stočara sa svojom stokom, a posjeti ga preko 50.000 posjetitelja - organizira i niz drugih događanja. 

Održavaju se ondje Proljetni, Pčelarski, Sajam malih životinja, konjičke priredbe, aukcije stoke, izložbe ratara, voćara i vinogradara, stručni skupovi, tjedni stočni sajmovi i drugo. Navedena događanja mjesto su prezentacije najnovijih tehnoloških i znanstvenih dostignuća u gospodarstvu, a posebno poljoprivredi te mjesto zaključivanja poslovnih ugovora i susreta gospodarstvenika.

Ukupna površina prostora iznosi preko 200.000 m2, a izložbenim potrebama prilagođeno je: 

  • 6.000 m² zatvorenog prostora 
  • 1.600 m² nadstrešnica 
  • 75.000 m² otvorenog prostora 
  • 5.000 m² objekata namijenjenih izložbi stoke 
  • uređeno je 90.000 m² parkirališnog prostora. 

Uz blagdansko uređenje te gastro ponudu i glazbeni program, rođendan je proslavljen uz brojne pojedince koji Sajmu pružaju dugogodišnju podršku.  

Prešli put od blata do zvijezda

Direktor Zlatko Salaj rekao je kako je ovo čestitka svima nama.  

"Slavimo našu 30. obljetnicu, i to ne samo sajma već tri desetljeća sajmovanja ovih prostora. Ovaj put je bio od blata do zvijezda. Sve je počelo kao jedna međužupanijska stočarska izložba, a zatim je toliko rasla da je u svojih 30 godina prerasla u najveću poljoprivrednu manifestaciju u Republici Hrvatskoj i u sajam koji stoji rame uz rame s puno starijim sajmovima. Uspjeli smo da naš, unatoč modernim modelima sajmovanja, ostane tradicionalan, da ljudi dolaze te da smo najposjećeniji", istaknuo je. 

Proslavu Bjelovarskog sajma uveličao je i zamjenik gradonačelnika grada Bjelovara Igor Brajdić koji je naglasio kako je lijepo kada se nešto ovakvo slavi i kada se okupi respektabilan broj ljudi.

"Ne mogu se ne sjetiti te 1993. godine i tada prvog župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tihomira Trnskog koji je sa suradnicima imao viziju spajanja plavog i zelenog. Vidimo danas da je uspio upravo ovdje na Međunarodnom sajmu u Gudovcu, u našem srcu Bjelovara i središtu županije", rekao je i dodao da je upravo Trnski s energijom i vizijom te s ljudima koji su ovdje od prvog dana doprinio da danas imamo sajam s kojim se može ponositi čitava Hrvatska.

"Čestitam svima na ovih prvih 30 godina sajma, pred nama je još idućih 100 tako da svi zajedno moramo doprinijeti, a posebice Grad i Županija da iz godine u godinu napreduje", istaknuo je. 

Priznaje HAPIH-a uručeno je direktoru Bjelovarskog sajma, Zlatku Salaju 

Uz zamjenika gradonačelnika, prisutnima se obratila i zamjenica župana Marija Jungić koja je potvrdila riječi svojih prethodnika. Rekla je da se i danas radi na razvijanju i stvaranju preduvjeta kako bi sajam još uvijek mogao pratiti i pružiti našim poljoprivrednicima sve ono što im treba.

"Ovih dana potpisan je Ugovor o sanaciji krovišta na dvorani vrijedan 391 tisuću eura što će pomoći da uvjeti održavanja sajma budu još bolji. Svakako tu ne smijemo stati jer trebamo težiti boljem i višem te ga razvijati na korist svih naših poljoprivrednika, a osobito stočara", otkrila je. 

Učiniti ga još ljepšim 

Direktoru Zlatku Salaju i suradnicima čestitao je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek koji je naglasio kako je Bjelovarski sajam ponos svima te pozvao i ostale na pružanje podrške. 

"Pozivam i sve one koji na bilo koji način imaju volje i želje da u budućem vremenu koje je pred nama doprinesu kako bi imali još ljepšu i adekvatniju infrastrukturu i respektabilno mjesto gdje ćemo pokazati sve ono što je važno za hrvatsko društvo, a posebice za hrvatsku poljoprivredu i stočarstvo", istaknuo je Tušek.  

Nakon prigodnih govora okupljeni su imali priliku pogledati video o Bjelovarskom sajmu nakon čega je uslijedila dodjela priznanja svim partnerima, suorganizatorima i organizatorima. Zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Karalić zahvalio se u ime svih dobitnika priznanja te je slavlje nastavljeno.


Fotoprilog


Tagovi

Bjelovarski sajam Zlatko salaj Zdravko tušek Igor brajdić Marija jungić 30 rođendan Priznanja


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.


Partner