Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belica 2024
  • 08.04.2024. 15:00
  • Primorsko-goranska, Kastav

Održana je Belica 2024 u Kastvu, apsolutni pobjednik prvi puta vino - belica!

Zadovoljan sam i počašćen, ali prije svega iznenađen. Iako sam jedne godine već bio apsolutni pobjednik, biti šampion s belicom je poseban osjećaj, rekao je Sanjin Srok koji vino opisuje kao pitko, nježno, elegantno - ono koje 'pita još'.

Foto: Blanka Kufner
  • 546
  • 39
  • 0

"Belica je prvi puta apsolutni pobjednik na ovakvom ocjenjivačkom skupu. To pokazuje da proizvođači ovog vina postaju sve ozbiljniji – bolje su pripremljeni, educiraniji i to se očituje u kvaliteti", rekao je vidljivo uzbuđen predsjednik Udruge prijatel ruž, grozja i vina Belica, Berislav Sušanj, na 19. ocjenjivačom susretu vinara Kastavštine Belica 2024.

"Zadovoljan sam i počašćen, ali prije svega iznenađen. Iako sam jedne godine već bio apsolutni pobjednik, biti šampion s belicom je poseban osjećaj. Iskreno, to mi je bila tiha patnja", priznao nam je šampion Sanjin Srok. Vino opisuje kao pitko, nježno, elegantno - "pita još".

Mješavina autohtonh sorti

Riječ je o mješavini više autohtonih sorti grožđa, a zanimljivo je što nema pravila u kojem postotku treba staviti kojeg grožđa. "Od kombinacije koju imamo, moramo napraviti najbolje moguće vino", kaže Srok koji je i višestruki pobjednik natjecanja.

Zlato je osvojio i u kategoriji za domaće bijelo vino, malvaziju, tocai - zeleni sauvignon i graševinu. Za belicu su zlato također osvojili, Goran Cetina, Arsen Jardas, Kristijan Lučić i konoba Kovačević.

U čemu je tajna njegovog uspjeha, pitali smo, a odgovor je bio da je nema - vino radi iz ljubavi, veselja, to mu je relaksacija, ističe. Iako se namuči "ko tovar", nije mu teško.

Ponekad je u vinogradu u pola 6 i ne izlazi iz njega dok Sunce ne zagrije. Ima veliku podršku obitelji i dobar krug prijatelja koji su uvijek tu kada zatreba. U vrijeme berbe se sami jave riječima "kad ćemo brat, kad ćemo prit?"

Ocjenjivači s Vinistre

Podjela priznanja najboljim vinarima dodijeljena je u šest kategorija: Belica, Domaće bijelo, Domaće crno, Kupovno bijelo, Kupovno crno te Posebna vina. Stručnu komisiju su činili enolozi i sommelieri prevođeni poznatim enologom dr. Kristijanom Damijanićem.

"Uvodimo novitete - od novog prostora u kojem se natjecanje održava, pa do profesionalne komisije, da se tako izrazim. Svi ocjenjivači na Belici 2024 ocjenjuju i na Vinistri. Dakle, vinari Kastavštine su se prezentirali ozbiljnom žiriju", kazao je Sušanj, dodajući kako je od 88 pristiglih uzoraka 18 zlatnih i 44 srebrnih što govori kako je kvaliteta vina vrlo visoka.

U kategoriji Domaće bijelo, zlato je osvojio Željko Monjac za bijeli pinot i malvaziju. U kategoriji Domaće crno, podijeljene su srebrne medalje, a pobjednik po bodovima bio je Ivan Rubeša s merlotom.

U kategoriji Kupovno bijelo, zlato su uz pobjednika Sroka osvojili Toni Babić, Vina Mandić i Romeo Simčić za malvaziju te Vina Mandić za graševinu. U kategoriji posebnih vina pobjednik je Damir Milat sa syrahom, a uz njega zlato su osvojili Vina Mandić s muškatom, Vanja Karleuša s amfora malvazijom, Stara dama i Boris Acinger s Rose Natašom.

Krenulo s nekoliko entuzijasta

Inače, Udruga Belica ove godine slavi 20 godina od službenog osnivanja. Međutim, sami počeci sežu u 90-te godine prošloga stoljeća.

"Tada je profesorica Rechner s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koja ima rodbinske veze s ljudima u Kastavštini, pokrenula pitanje proizvodnje kontroliranog vrenja. Uočila je da su ovdje dobri vinogradari, ali loši vinari, i rekla 'ajmo malo na tome poraditi'. Potom je krenula s edukacijama", opisuje Sušanj.

Nastavilo se s prvim ocjenjivanjima 10-ak vinara i posjetima velikim, ozbiljnim vinarima.

"Tako je ta priča s udrugom krenula, s nekoliko entuzijasta. No, već prilikom registracije 2004. bilo je preko 50 vinara, a sada imamo više od 90 aktivnih članova", kazao je predsjednik Udruge prijatel ruž, grozja i vina Belica.


Fotoprilog


Tagovi

Belica Udruga Belica Kastav Sanjin Srok Berislav Sušanj


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."