Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okusi tradicije
  • 24.09.2024. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Osijek domaćin Festivala meda, piva i rakije: Prijavite se za tri prestižna natjecanja

U sklopu festivala kojega organizira Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka održat će se 3. ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva, 29. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda te 20. ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića.

Foto: Nikola Kučar
  • 208
  • 40
  • 0

Osijek će ove godine biti domaćin Festivala meda, piva i rakije, događanja koje okuplja proizvođače iz cijele Hrvatske kako bi predstavili vrhunske proizvode domaće proizvodnje. Svečano proglašenje pobjednika održat će se 14. prosinca u Gospodarskom centru gdje će sudionici izložiti svoje proizvode i proslaviti uspjehe na ocjenjivanjima. 

U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, uz podršku Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, festival kombinira tri ključna natjecanja: 3. ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva, 29. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda te 20. ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića.

Pivski okusi na ocjenjivanju

Ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva i ove godine će se organizirati u suradnji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek i Veleučilišta u Karlovcu. 

Proizvođači piva pozvani su da dostave svoje uzorke do 28. listopada 2024., a ocjenjivanje će se provoditi prema MEBAK metodi, koja ocjenjuje bistroću, boju, miris i okus. 

"Za senzorsku analizu piva potrebno je dostaviti jednu litru, dok dodatna služi za analizu fizikalno-kemijskih parametara, koje će provesti Veleučilište u Karlovcu. Ukupno, proizvođači šalju 2 litre piva po uzorku, a ambalaža i veličina pakiranja su opcionalni", ističe Kristina Mastanjević, izvanredna profesorica PTFOS-a i predsjednica organizacijskog odbora 3. ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva.

Prehrambeno-tehnološki fakultet unaprjeđuje kvalitetu jakih pića kroz tradiciju i nove pristupe

Adresa za dostavu je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Usorska 19, 31000 Osijek, s naznakom: "Uzorci za ocjenjivanje piva“. Kontakt osoba za prijavu je Tanja Madarević (e-mail: tanja.madarevic@ptfos.hr), a broj nije ograničen. 

Prilikom prijave, proizvođači trebaju uplatiti kotizaciju na IBAN HR1725000091102017142, s pozivom na broj 02-OIB proizvođača, i naznakom "Kotizacija za ocjenjivanje piva“. Svi osnovni troškovi analize su pokriveni njom.

Tekući ili kristalizirani med 

Fakultet u suorganizaciji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Fakultetom turizma i ruralnog razvoja u Požegi i Tehnološko-inovacijskim centrom Virovitica te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog pčelarskog saveza Turističke zajednice grada Osijeka i Osječko-baranjske županije organizira 29. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj. 

Pčelari koji sudjeluju trebaju dostaviti tri staklenke od po 450 grama meda za svaku prijavu. Med može biti tekući ili kristalizirani, a svi testni primjerci moraju biti poslani do 28. listopada 2024. na adresu Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Usorska 19, 31000 Osijek, s naznakom "Uzorci za ocjenjivanje meda“. 

Ocjenjivanje će se provoditi prema Pravilniku o medu, uključujući analizu udio vode, električne vodljivosti, HMF-a i dijastatskog broja, te senzorsku analizu. Svaka prijava mora biti popraćena prijavnicom s podacima o proizvođaču.

Trošak analize iznosi 35 EUR proizvodu, a uplata se vrši na IBAN HR1725000091102017142, s pozivom na broj 02-OIB platitelja, i naznakom "Analiza meda". Kopiju uplatnice potrebno je priložiti uz uzorke.

Rakije i jaka alkoholna pića 

Proizvođači jakih alkoholnih pića pozvani su na 20. ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića. Za sudjelovanje je potrebno dostaviti dvije boce po uzorku, u ambalaži od 0,5, 0,75 ili 1 litre. 

Prijava treba sadržavati kopiju uplate kotizacije od 18,75 EUR za svaki testni primjerak (PDV uključen), s popustom od 20 posto za prijavu više od pet proizvoda.

Uplata se vrši na IBAN HR1725000091102017142, s pozivom na broj JAP 2024_OIB proizvođača, i naznakom "Kotizacija za ocjenjivanje rakije". Kontakt za prijavu je prof. dr. sc. Ante Lončarić (e-mail: ante.loncaric@ptfos.hr). 

Proizvođači koji žele dodatno ocijeniti fizikalno-kemijski sastav pića mogu birati između dva paketa ispitivanja. 

Paket A, koji uključuje određivanje hlapivih spojeva kao što su etanol, metanol, acetaldehid i 1-propanol po cijeni od 30 EUR + PDV, te Paket B, koji uz hlapive spojeve uključuje i analizu ukupnih kiselina i ekstrakta po cijeni od 40 EUR + PDV.  

"Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku posljednje tri godine samostalno organizira ocjenjivanje kvalitete rakija i jakih alkoholnih pića, što je rezultat kontinuiranog razvoja i unapređenja ove manifestacije. Ovaj događaj pruža priliku isključivo registriranim proizvođačima da predstave svoje najbolje destilate te sudjeluju u stručnim analizama i ocjenjivanju" , objašnjava profesor Lončarić. 

Prijavljeni proizvodi također moraju biti poslani najkasnije do 28. listopada 2024., na adresu Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Usorska 19, 31000 Osijek, s naznakom: "Uzrorci za ocjenjivanje jakih alkoholnih pića". 

Edukativni aspekt festivala

Festival predstavlja jedinstvenu priliku za proizvođače da se predstave široj javnosti, a uz natjecateljski dio, posjetitelji će moći uživati u degustacijama i edukativnim predavanjima o proizvodnji meda, piva i rakija. 

Edukativni aspekt festivala omogućuje posjetiteljima da steknu dublje razumijevanje procesa proizvodnje i kvalitete ovih proizvoda, dok proizvođačima pruža mogućnost umrežavanja s potencijalnim partnerima i kupcima.

Očekuje se velik broj izlagača, a posjetitelji će imati priliku izravno komunicirati s proizvođačima i sudjelovati u brojnim aktivnostima. 

Kako ističu, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, isti postaje jedan od ključnih događaja u regiji, promovirajući domaću kvalitetu i tradiciju te doprinoseći gospodarskom razvoju kroz jačanje domaće proizvodnje i stvaranje prilika za lokalne proizvođače.


Dokumenti


Tagovi

Prehrambeno-tehnološki fakultet Ministarstvo poljoprivrede Festivala meda Piva i rakije Ante Lončarić Kristina Mastanjević Gospodarski centar Osijek


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.


Partner