Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Croagro
  • 30.11.2023. 14:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Otvoren je CroAgro - Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije!

Ovogodišnji CroAgro okuplja sve ono najbolje što ima veze s proizvodnjom hrane, kazala je na otvorenju direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.139
  • 122
  • 0

CroAgro - Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije te 12. Sajmovi hrane i zdravog življenja, otvoreni su danas na Zagrebačkom velesajmu. Ondje vas čeka 421 izlagač iz 32 zemlje na 12.000 m2 izložbenog prostora, a posjetiti ga možete do 3. prosinca.

"Poljoprivreda je strateška grana gospodarstva što se najbolje vidjelo u krizama kao što je bila pandemija koronavirusa, ali i rata u Ukrajini, kad je došlo do poremećaja u globalnim lancima opskrbe hranom, zbog pretjeranog uvoza iste, a nije je bilo dovoljno iz domaće proizvodnje", rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, koji je sajam proglasio otvorenim.

Promocija poljoprivrednih zanimanja  

Prema njegovim riječima, Grad Zagreb je najveći potrošač hrane u zemlji. Stoga podržava lokalnu proizvodnju, odnosno kratke lance opskrbe hranom jer se tako stvara i manje onečišćenje okoliša. Nadalje, kazao je, važno je pitanje i promocija poljoprivrednih zanimanja, što je bitno u svijetlu klimatskih nepogoda, koje su učestale posljednjih godina.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša istaknula je da je ovogodišnji sajam podijeljeni u četiri sektora te da okuplja sve ono najbolje što ima veze s proizvodnjom hrane. Također, napomenula je da je zemlja partner ove godine Indija. "Sajam se održava u vrijeme kada poljoprivrednici imaju vremena doći i posjetiti ga. Izložena je brojna poljoprivredna mehanizacija", poručila je. 

Nema do domaćih proizvoda 

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović naglasio je da HPK-a predstavlja 70.000 poljoprivrednika organiziranih u 19 sektora, te sudjelovanje u nizu projekata, kao što je "Dokazana kvaliteta" i promocija svježeg svinjskog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda. Na CroAgru su predstavili preciznu i održivu poljoprivrednu proizvodnju, za koju drže da je, uz ekološku, njezina budućnost.

On je pozvao sve potrošače da kupuju domaće poljoprivredne  proizvode jer na taj način čuvaju domaću proizvodnju, ali i sigurnost ruralnog prostora.

Za mehanizaciju 60 milijuna eura

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak kazao je da treći po redu CroAgro u Zagrebu, ali i sajmovi kao što su onaj u Gudovcu i Farmshow u Osijeku, doprinose stabilnosti dohotka domaćih proizvođača hrane jer daju svoj obol većoj konkurentnosti naše poljoprivrede u izazovnim vremenima, kao što su klimatske promijene, te bolesti domaćih životinja kao što je afrička svinjska kuga (ASK). Dodao je da će znanost i struka znati odgovoriti na ove izazove, a istaknuo je nedavni natječaj za nabavu poljomehanizacije u iznosu od 60 milijuna eura.

Damir Pavlek: S Croagrom pripremamo više od sajma za poljoprivredu i hranu

Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, Martina Ciglević kazala je da je na poljoprivredno-prehrambeni sektor utjecalo niz nepovoljnih faktora što je dovelo do toga da poljoprivrednici nisu spremni na nova ulaganja, odnosno nastavak proizvodnje hrane koja je važno strateško pitanje.

Očekuje vas i bogata izložba mehanizacije 

"U samo godinu dana, između lanjskog listopada i ove godine, cijene hrane i pića porasle su za 8,7 posto", upozorila je Ciglević. Ona drži da naša zemlja može dati dovoljno hrane za domaće potrebe te se nada da će i CroAgro biti vjesnik promjena na tome polju.

Indija zemlja partner

Na otvorenju je govorio i opunomoćeni veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj, Raj Kumar Srivastava koji je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog dolaska na sajam i činjenice da je Indija zemlja partner Sajmova hrane i zdravog življenja.

Radno vrijeme je od četvrtka do subote 10.00 do 19.00 sati i nedjelja 10.00 do 17.00 sati. 

Cijena ulaznice je 3 eura, a za posjet učenika, studenata i umirovljenika 2 eura. Moguće je i kupiti ju za sve dane trajanja sajma koja stoji 8 eura dok je jednokratna ulaznica za posjet grupa 20 i više osoba, kao npr. za grupe veće od 20 djece + 2 gratis za profesore, 2 eura. 


Fotoprilog


Tagovi

CroAgro Tomislav Tomašević Renata Suša Mladen Jakopović Tugomir Majdak Martina Ciglević Raj Kumar Srivastava Otvorenje Poljloprivredni sajam


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Croagro

Avenija Dubrovnik 15, 10020 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 6306 405, e-mail: damir.pavlek@zv.hr web: https://www.zv.hr/sajmovi-7/croagro/2522

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje