Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradačački sajam
  • 28.08.2024. 15:00
  • Gradačac

Otvoren "Sajam šljive" u Gradačcu: Plavi plodovi su brend u više agregatnih stanja

Sajam se održava u sportskoj dvorani u Gradačcu, u susjednoj BiH, i traje do subote. Ulaznice za posjetitelje koštaju 3 KM, a za organizirane grupe i umirovljenike 1 KM.

Foto: Mario Raletić
  • 120
  • 23
  • 0

"Šljive slatke povile su grane", kaže stih neslužbene himne "Sajma šljive" koji je danas svečano otvoren u Gradačcu u susjednoj BiH. Četverodnevna manifestacija, Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, trajat će do subote, 31. kolovoza. Šljive su zaista ovog ljeta rodile, možda baš kao u ta davna vremena kada su odlučili organizirati dane posvećene ovom “plavom plodu”.

Sajam je ove godine doživio 51. izdanje, a održava se na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora.

"Ovo je manifestacija koja egzistira od 1969. godine. Ove godine će nam se predstaviti oko 300 izlagača iz šest država. Gradačački sajam je, pored privredne, i turistička manifestacija, prepoznatljiva i po stručnom savjetovanju", rekao je Amir Pašalić, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice ovog grada.

Voće se uzgaja na 900 ha

Izlagači su u grad Zmaja od Bosne stigli iz Hrvatske, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Turske i Bosne i Hercegovine. Sajam šljive svake godine nudi nove prilike u razvoju poljoprivredne industrije, rekao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca, pozivajući na podršku poljoprivrednicima.

"Mi u Gradačcu svoje šanse vidimo u resursima kojima naš grad raspolaže. Ovo je sredina duge tradicije u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i dominantnih industrija. Voće se ovdje uzgaja na skoro 900 ha, a više od 80 posto otkupljenog voća ide u izvoz", naveo je Dervišagić, dodavši kako je uvjeren da će boravak u ovom gradu svima ostaviti lijepa sjećanja.

Šljive su brend Gradačca

Ugodan boravak u Gradačcu poželio je i Fedahija Ahmetović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona, rekavši kako se i sam osjeća kao domaćin. Dodao je kako je ova godina rekordna po rodu, za proizvodnje koje su došle ranije na berbu.

Važno ulaganje u poljoprivredu i znanost

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić, podsjetio je da su potpisali sporazum s Gradom Gradačcem, jer je ovo jedan od najznačajnijih sajmova u BiH koji afirmira domaću proizvodnju.

"U vrijeme korone smo vidjeli koliko znači imati vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, a svi izazovi koji nas očekuju u narednom razdoblju pokazuju da će hrana biti jako važna i skupa. U narednom razdoblju ćemo povećati suradnju i dati više podrške ovom sajmu", istaknuo je Egrlić.

Prvi posjetitelji stigli na sajam

Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, prof. dr Muhamed Brka, govorio je, pored ostalog i o transferu znanja, napomenuvši koliko je važna suradnja struke i znanosti te upozorio na odlazak mladih agronoma iz BiH. Naveo je i kako je zadatak profesora da prenose nova kretanja koja se događaju u znanosti.

"Ulaganje u znanost je ulaganje u budućnost. Stalno pokušavamo pomoći društvu da budemo bolji, u tom kontekstu na sveučilištima je došlo do trećeg puta, pokušavamo to prenijeti ljudima koji iskazuju želju. Jedan od načina transfera znanja je posjet sajmovima", rekao je prof. dr Brka dodavši kako ga je lani pomalo razočaralo to što je mali broj njih odlučio doći na organizirana predavanja.

Lani "povukli" 5,7 miliona KM poticaja s nivoa FBiH

Tlo Bosne i Hercegovine je u ovom dijelu Europe najpogodnije za proizvodnju šljive. No, unatoč tome, ona kao potencijal, nije dovoljno iskorištena, naveo je u svom obraćanju federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, dodavši da se ona mora više podržati, ali i ići prema finalizaciji proizvoda.

Zamjenik premijera i ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Vojin Mijatović rekao je da su sajam podržali s 50 tisuća KM (25.593,77 EUR) te 350 tisuća (179.156,40 EUR) za dalju izgradnju poslovne zone i više od 600 tisuća KM (307.125,26 EUR) za tvrtke putem bespovratnih sredstava.

Izložena i mehanizacija

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je naglasio da će Vlada FBiH nastaviti podržavati ovu manifestaciju.

"Siguran sam da će "plave noći" opravdati podršku i ono što se od vas očekuje. Doživjeti šesto desetljeće dokazuje da se može napraviti brend što sigurno nije lako. Gradačačka šljiva ima svoju kvalitetu i prepoznata je u svijetu. Posebno je važno da može biti u više oblika i agregatnih stanja, svakako želim da se ova tradicija nastavi", rekao je te proglasio sajam otvorenim.

Inače, pokrovitelj ovogodišnjeg sajma je po prvi put Predsjedništvo BiH. Sajam se održava u sportskoj dvorani u Gradačcu i otvoren je za posjetitelje od 10 do 18 sati u srijedu, četvrtak i petak, te u subotu do 16 sati. Ulaznice koštaju 3 KM (1,54 EUR), a za organizirane grupe i umirovljenike 1 KM (0,51 EUR).


Fotoprilog


Tagovi

Gradačački sajam Sajam šljive Proizvodnja šljive Ulaganje u poljoprivredu Cijena ulaznica Ulaganje u znanost


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.