Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalna pčelarska konferencija
  • 08.05.2017. 12:30

Pčelarska struka za bolji standard proizvodnje meda

Sedmo po redu okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice pčelara - Pčelarske konferencije, na nacionalnoj razini uz sudjelovanje uglednih gostiju iz inozemstva, provele su zajedničkim snagama brojne institucije.

  • 1.628
  • 81
  • 0

Sedmo po redu okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice pčelara - Pčelarske konferencije, na nacionalnoj razini uz sudjelovanje uglednih gostiju iz inozemstva, provele su zajedničkim snagama brojne institucije u Opatiji.

Konferencijom se željelo razmotriti obilježja zdravstvene ispravnosti, sigurnosti, kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda na hrvatskom tržištu, ali i institucionalni i vaninstitucionalni aspekti njihove primarne proizvodnje. Konferencija je konsenzusom sudionika iznjedrila određene zaključke.

Važnost suradnje pčelara i Ministarstva

Izražen je značaj interesa potrošačkog tijela u promišljanju odrednica kvalitete i sigurnosti pčelinjih proizvoda. Nadalje istaknuta je važnost suradnje proizvođačke baze i resornog Ministarstva poljoprivrede u kreiranju politike proizvodnje i uvjeta za ravnopravno sudjelovanje svih sudionika na tržištu republike Hrvatske.

Konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda!

Istaknut je i značaj različitih analitičkih pokazatelja koji se koriste u karakterizaciji i procjeni kakvoće medova, ali je ukazano i na veliki potencijal određenih metoda koje se iz nekih razloga nisu do sada koristile kao službene. Dana je potvrda važnosti standardizacije kakvoće sastava peludi, pri čemu je poseban naglasak dan na kemijsku i mikrobiološku sigurnost. Posebno je apostrofirana potreba za adekvatnim tehnikama čuvanja kako bi pelud, kao siguran prehrambeni proizvod bio ponuđen potrošačima.

Utvrđivanje botaničkog i zemljopisnog podrijetla

Opisan je i potencijal metode plinsko-kromatografskog određivanja isparljivih spojeva meda u provedbi utvrđivanja botaničkog i zemljopisnog podrijetla kako cvjetnih medova tako i meduna.

Ukazano je na postojanje većeg rizika stradavanja pčela kod djelatnosti poljoprivrede nekontrolirane zaštite ukrasnog bilja od nametnika u odnosu na tretiranja koja se provode protiv komaraca u okviru odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Dan je presjek modela minimalno institucionalne suradnje potrebne za bazično čuvanje pčelinjih zajednica u sustavu koji zakonski predviđa teritorijalne adulticidne i larvicidne tretmane protiv komaraca. S time u vezi ukazano je na nekonzistentnost između propisanih procedura i provedbene prakse na terenu, kao i na potrebu implementacije iskustava referentnih znanstvenih grupa kako bi se toj problematici pristupilo na način koji jamči najbolja rješenja i skrb o pčelinjim zajednicama.

Standard kvalitete pčelinjeg otrova

Detaljno su razmotreni ključni čimbenici tehnologije pčelarenja koji su od krucijalnog značaja za ostvarenje sukladnosti parametara kakvoće pčelinjih proizvoda prilikom stavljanja na tržište Republike Hrvatske. Ukazano je na značaj primjerenih tehnologija pčelarenja na samom pčelinjaku kako bi se osigurala primjerena kvaliteta pčelinjih proizvoda koji se stavljaju na tržište.

Dana je potvrda složenosti tehnika prikupljanja pčelinjeg otrova, adekvatnih higijenskih i tehnoloških rješenja te njihova međuovisnost u cilju udovoljavanja standardima pčelinjeg otrova na tržištu RH. Ukazano je na potrebu za jasno određivanje sadržaja melitina kao glavnog standarda kvalitete pčelinjeg otrova i valorizacije njegove cijene na tržištu.

Nastavno je navedeno, opisane su tri inovativna, međunarodno afirmirana metode tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPCL) za određivanje predmetnog parametra.

Pripremio i slikao: Milan Kramer


Tagovi

Konavle Elementarna nepogoda Malvasija dubrovačka Pčele Konferencija