Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokladno jahanje
  • 12.02.2024. 09:40
  • Osječko-baranjska, Branjin Vrh

Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu oduševilo i ove godine, evo kako je bilo

Ovaj narodni običaj, održan u organizaciji Konjogojske udruge ”Baranja”, potječe iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka.

Foto: Dubravko Franjin i Nenad Milić
  • 688
  • 37
  • 0

Više od 80 jahača i ove su godine oduševili brojne posjetitelje tradicionalnog pokladnog jahanja u Branjinom Vrhu. 

Ovaj narodni običaj, održan u subotu, 10 veljače, u organizaciji Konjogojske udruge ”Baranja”, potječe iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka.

Dio bogate povijesti 

Kako navodi Turistička zajednica Baranje, tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na postajama noseći im pokladno jelo i piće. 

"S obzirom na brojne narode koji su naseljavali ove prostore, Baranja se može pohvaliti s mnogobrojnim kulturama i običajima kojima stanovnici pokušavaju sačuvati dio svoje povijesti. Pokladno jahanje svakako je jedan od tih običaja", opisuju.

Narodni običaj koji se štuje i obilježava svake godine 

Dakako, moglo se uživati i u tradicionalnim zimskim delicijama te domaćem vinu i rakiji. Za kraj dana kako bi otjerali zlo spaljen je fašnik uz čitanje optužbe.

Kako je u subotu bilo u Branjinom Vrhu pogledajte u prekrasnim fotografijama autora Dubravka Franjina i Nenada Milića koje nam je ustupila stranica Baranja

Kakva Pepelnica, takva cijela Korizma

Podsjetimo, poklade završavaju u utorak jer u srijedu, i to ove godine na blagdan Valentinova, 14. veljače, katolički vjernici obilježavaju Pepelnicu ili Čistu srijedu, odnosno početak je to korizmenog vremena. Korizma, ne računajući nedjelje, traje 40 dana i vrijeme je priprave za najveći katočki blagdan Uskrs koji je ove godine 31. ožujka. 


Fotoprilog


Tagovi

Pokladno jahanje Narodni običaj Branjin Vrh Tradicija Poklade Fašnik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]