Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stari športovi
  • 27.08.2024. 16:00
  • Osječko-baranjska, Brođanci

Pola stoljeća Olimpijade starih športova u Brođancima - kakvi su planovi za budućnosti?

U posljednjih nekoliko godina, događaj bilježi značajan rast, s više od 500 posjetitelja. Iako je riječ o zabavnom događanju, organizatori poručuju da je važno očuvati visoku razinu sportskog i natjecateljskog duha.

Foto: Pixell/Borna Jaksic
  • 133
  • 21
  • 0

Protekle nedjelje u Brođancima, nadomak Osijeka, obilježen je završni dan jubilarne 50. Olimpijade starih športova, manifestacije koja već pola stoljeća okuplja zaljubljenike u tradicijske igre i sportove.

I ovoga je puta privukla brojne posjetitelje i natjecatelje iz Hrvatske, ali i inozemstva.

"Za proslavu 50. obljetnice odlučili smo napraviti određene promjene. Dodali smo još jedan dan, petak, kada je održan polumaraton i mala škola starih sportova za djecu, da se i oni okušaju", objasnio je Nikola Lacković, predsjednik Organizacijskog odbora OSŠ Brođanci.

Lacković je istaknuo da događaj u posljednjih nekoliko godina bilježi sve veći rast, s više od 500 posjetitelja ove godine, te se nada kako će odaziv svake godine biti sve bolji.

Stari sportovi za novu generaciju

"Naš slogan je 'Stari sportovi, nova generacija.' Rekviziti poput šiba, batina, luka i strijele vratili su djecu na livade i terene, što nas jako raduje. Posebno nas je oduševio njihov veliki broj u mimohodu," rekao je Lacković.

Prisustvo djece veseli (Foto: FB/Hrvatski radio Valpovština )

Kako kaže, iako je danas rijetko vidjeti djecu kako se igraju na otvorenom, ovaj događaj je pokazao da ih se još uvijek može privući takvim aktivnostima.

"Možda se netko i zainteresira i prijavi za službeni dio iduće godine. Trudimo se educirati djecu i mlade o starim sportovima, čak tokom godine obilazimo škole i vrtiće kako bismo im ih predstavili", objasnio je.

Pažnju su privukli i drugi Olimpijski polumaraton, pjockarski turnir i natjecanja u starim sportovima poput potezanja konopa. Manifestacija je završena svečanom dodjelom odličja i glazbenim programom.

Međunarodna pažnja i posjete

Načelnik općine Bizovac, Srećko Vuković, istaknuo je kako su uložili velike napore da bi ova jedinstvena i, kako on naglašava, grandiozna manifestacija dostigla trenutnu razinu.

"Nema joj premca u svijetu. Ove godine smo imali goste iz Španjolske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, a u posjeti nam je bio i predsjednik Turskog saveza tradicijskih sportova. Čovjek je došao iz Istanbula, sletio u Zagreb, zatim taksijem stigao na olimpijadu, i na isti način se vratio - sve kako bi osobno vidio ono o čemu je čuo toliko lijepih priča", ispričao je Vuković.

Neizostavan večernji, zabavni dio programa 
(Foto: FB/Olimpijada Starih Športova Brođanci )

Planovi za budućnost

"Nećemo otkrivati sve planove, ali želimo dovesti najpopularnije sportove, poput potezanja konopa i kandžijanja, na višu razinu. Oni su specifični sza naš kraj, ali su se igrali i drugdje", kazao je Lacković.

Organizatorima je vrlo bitno da natjecanja budu ozbiljno shvaćena, što potvrđuje prisutnost 30 sudaca. Iako se igre često prikazuju kao zabava za publiku, važno je održati visoku razinu natjecateljskog duha.

"Ljudi vole vidjeti te sportove i natjecati se u njima", zaključio je Lacković.


Fotoprilog


Tagovi

Olimpijada starih športova Brođanci Nikola Lacković Tradicijske igre Natjecanje Srećko Vuković Stari sportovi


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.