Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna manifestacija
  • 04.08.2014. 12:30

Poljofest po drugi put!

Na drugom Poljofestu bit će predstavljena poljoprivredna mehanizacija, sjeme i kemijski proizvodi za poljoprivredu, a jedan od ciljeva je omasovljenje proizvodnje uljane repice.

  • 139
  • 12
  • 0

Novi Bečej će i ove godine, od 22. do 24. kolovoza biti domaćin drugog Poljofesta - sajma poljoprivrede koji će se održati u sklopu Velikogospojinskih dana uz podršku Ministarstva poljoprivrede. Na sajmu će biti predstavljena poljoprivredna mehanizacija, sjeme i kemijski proizvodi za poljoprivredu, a ove godine novost je predstavljanje mehanizacije u radu pa će posjetitelji imati priliku na oglednim parcelama isprobati svu poljoprivrednu mehanizaciju. Prošle se godine 38 izlagača predstavilo pred 200.000 posjetitelja koji su prisustvovali ovoj manifestaciji.

Bilo je zastupljeno i devet sjemenarskih kuća te pet kuća iz sektora kemijskih sredstava u biljnoj proizvodnji, dok su ostali prezentirali poljoprivrednu mehanizaciju, što je i bio prioritet. Naime, u tom je periodu vrko aktualna nabava poljoprivredne mahanizacije, posebice za jesenske poljoprivredne radove. Organizatori ove godine očekuju povećanje broja izlagača na svim područjima.

Cilj: Postati druga poljoprivredna manifestacija u Vojvodini

Poljofest-Izložba poljoprivredne mehanizacije

Potencijal sajma prepoznao je i Zadružni savez Vojvodine preko kojeg će vojvođanski zadrugari organizirano dolaziti u Novi Bečej. Predsjednik općine Novi Bečej, Saša Šućurević istaknuo je kako je organizatorima cilj da Poljofest u budućnosti postane druga poljoprivredna manifestacija u Vojvodini, odmah iza Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Šućurević je podsjetio i da je Novi Bečej jedna od tri općine koja je u suradnji sa USAID-om kroz projekt "Poljoprivredno-poduzetnički inkubator" pružila mladima mogućnost za rad. Lokalna samouprava pomogla je poljoprivrednicima da prvi otkupe poljoprivredno dobro od tvrtke BD Agro, a oni su se okupili, udružili i otkupili 1.700 hektara.

Zamjenik predsjednika općine Novi Bečej, Matija Kovač naglasio je kako je jedan od ciljeva ovogodišnjeg Poljofesta omasoviti proizvodnju uljane repice jer je njezin uzgoj vrlo profitabilan, a najavio je i dolazak dvije nove sjemenarske tvrtke.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Poljofest Novi Bečej Sajam poljoprivrede Poljoprivredna mehanizacija Sjemena Kemijski proizvodi Zadružni savez Vojvodine Saša Šućurević USAID BD Agro Matija Kovač Poljoprivredno dobro Uljana repica Uzgoj