Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricola
  • 28.02.2024. 14:00
  • Verona, Italija

Poljoprivrednici su pokretačka snaga zemlje, čvrst je to stav Talijana

U Italiji su stava da su poljoprivrednici poduzetnici i da svi moraju shvatiti kako je razvoj tehnologije na prvom mjestu.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 632
  • 134
  • 0

Fieragricola u Veroni, sajam poljoprivrede, događaj je koji obuhvaća sve glavne sektore i koji već 116 godina predstavlja referentnu točku za talijansku, ali i međunarodnu poljoprivredu.

Ove godine ondje se okupilo čak 820 izlagača iz Italije i 20 drugih zemalja u 10 paviljona, dok je 11. bio rezerviran za izložbu i ocjenjivanje stoke koja se odvijala kao i uvijek u veličanstvenoj areni. 

U Italiji su stava da su poljoprivrednici koje nazivaju pokretačkom snagom zemlje - poduzetnici i da svi moraju shvatiti kako je razvoj tehnologije na prvom mjestu. Ono što je vidljivo u zemlji, a očituje se i na sajmu Fieragricola je stalna promocija domaćih proizvoda.

Ponosni na domaće proizvode 

Izrazito su ponosni na svoju industriju traktora, pa valja spomenuti marke kao što su Landini, New Holland, Antonio Carraro, McCormick, Pasqale, Dieci i druge. I svi oni imaju strojeve i za ratare, ali i za voćare i vinogradare.

Očit je i sve veći utjecaj IT tehnologije u poljoprivredi i upotreba dronova u radovima na polju pa ne čudi da je bilo i više izlagača koji nude takva tehnološka rješenja.

Holstein, Simentalac, Limousin, Charole i druga goveda dominirala su stočarskim dijelom izložbe. No, kao i i uvijek konji su bili odmah do goveda. U izložbenim paviljonima oprema za govedarstvo i svinjogojstvo je dominirala, a odmah potom za bioplinska postrojenja, te za korištenje sunčeve energije za rad na stočarskim farmama.

Na korištenje sunčeve energije nailazimo i na drugim područjima posebice u paviljonima gdje je oprema za povrtlarstvo te vinogradarstvo i voćarstvo koje dominira ovim krajem. 

Poljoprivredni sektor dosegao vrijednost proizvodnje od 74,6 milijardi eura

Poljoprivredna mehanizacija, stočarstvo, specijalizirane kulture kao što su vinogradi, voćnjaci, maslinici, obnovljivi izvori energije, zelena kemija, usluge, multifunkcionalnost poljoprivrednih poduzeća, visokotehnološke tehnologije za rast održive poljoprivrede. Bili su to glavni sektorski protagonisti 116. izdanja sajma. Tako Fieragricola obuhvaća sve glavne primarne sektore i Veronu kao prijestolnicu agrobiznisa na četiri dana, s uvidom u klimatske promjene, jedan od velikih izazova sektora.

Poljoprivreda u promjenjivoj klimi: strategije, prakse, tehnologije za ublažavanje i prilagodbu, bila je tema svojevrsnog simpozija na sajmu, a nakon čega je uslijedio okrugli stol s predsjednicima glavnih poljoprivrednih organizacija (Agrarni konzorciji Italije, Confagricoltura, Cia -Talijanski poljoprivrednici, Copagri). 

U Italiji je ovaj sektor dosegao vrijednost proizvodnje od 74,6 milijardi eura. Uobičajeno je inače da ovaj sajam svaki puta obilježe i organizirani prosvjedi poljoprivrednika. A kako prosvjedi traju već duže vrijeme, u znak dobrodošlice ministru poljoprivrede Francescu Lollobrigidi i predstavnicima glavnih nacionalnih poljoprivrednih udruga, na vratima je veronskog sajma poželio garnizon od 300 venecijanskih farmera.


Fotoprilog


Tagovi

Fieragricola 2024 Sajam Izložba stoke Mehanizacija Tehnologija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.