Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jakovlja
  • 31.07.2023. 09:25
  • Istarska, Kanfanar

Popunio se od lani - Sarožin ponovno najteži boškarin, srušio vlastiti rekord

Na 33. Smotri istarskih boškarina izabrani su i najljepši i najposlušniji vol, a titule su uzeli Gajardo i Bakin.

Foto: Waves komunikacije/TZ Kanfanar
  • 1.032
  • 78
  • 0

I ove je godine srušen rekord 33. Jakovlje sa smotrom istarskih volova, održanoj u Kanfanaru. 

Najteži vol i to već nekoliko godina za redom je Sarožin, vlasnika Maria Udovičića iz mjesta Gospodi. Ove godine teži 1.435 kg, što je za 14 kg više nego prošle godine.

Uz najtežeg, izabran je i najljepši vol, a titulu je osvojio Gajardo vlasnice Marinele Jugovac iz Bužleti. Najposlušniji je Bakin, vlasnika Maria Gašparinija iz Fabaca. 

Kako podsjećaju organizatori Općina i Turistička zajednia Kanfarana, istarski vol - boškarin je autohtona životinja, najveći simbol Istre i jedan od najvećih ugroženih i zaštićenih pasmina goveda. Općina Kanfanar kroz manifestaciju Jakovlja, čiji je centralni dio upravo smotra, potiče njihov daljnji uzgoj i time očuvanje pasmine.

Ugrožena i zaštićena pasmina 

"Cilj nam je educirati ljude o ovim plemenitim životinjama, zainteresirati mlade za njihov daljnji uzgoj, te širiti lanac potpore i aktivnosti. Popratnim programom uključujemo i lokalnu zajednicu, OPG-e, obrtnike, poduzetnike i na taj način širimo i turizam općine te razvijamo gospodarstvo“, Istaknula je Ivana Maružin, direktorice Turističke zajednice Općine Kanfanar.  

Najposlušniji je vol Bakin, vlasnika Maria Gašparinija

Sandro Jurman, načelnik Općine naglasio je da zajedno s uzgajivačima rade na očuvanju pasmine i povećanju broja grla. "Ništa ne bi bilo bez uzgajivača koji su nekad i na svoj uštrb ulagali u uzgoj. Oni su garancija da Istra neće izgubiti svoj identitet, a mi ćemo ih pratiti. Istarski vol neće nestati“, poručio.

Istiću i da su ove životinje, od milja zvani nježni divovi, nekad pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva u tamošnjim selima, a danas su simbol Istre.

"On je naša tradicija, naš 'kapric'. Očuvali smo ga od izumiranja i dalje ćemo nastaviti u toj potpori", naglasio je i župan Istarske županije Boris Miletić. 

Predstavljen 21 vol 

Na ovogodišnjoj Jakovlji, 14 uzgajivača (iz Istre i jedan s otoka Krka) predstavilo je 21 vola koje je ocjenjivala Stručna komisija. Procjenjivala se ljepota životinja po kriterijima koji su vrijedili od davnina, što uključuje ocjenjivanje izgleda rogova, tijela životinje, stabilnosti hoda, dužine repa, ravnine leđa, boje dlake i još brojne druge kriterije.

Ujedno, posjetitelji su zajednički izradili milenijsku fotografiju u obliku 25 metarskog boškarina fotografa Šime Strikomana. 

Titulu najljepšeg osvojio je Gajardo vlasnice Marinele Jugovac

Lokalni obrtnici predstavili su svoje domaće proizvode i stare zanate na Sajmu. Podsjećaju također da je meso istarskog goveda – boškarina/Meso istrskega goveda – boškarina“ gurmanska delicija upisana u registar proizvoda Zaštićenih oznakom izvornosti (ZOI) u zajedničkoj europskoj zaštiti Hrvatske i Slovenije. 


Fotoprilog


Tagovi

Boškarin Istarski vol Jakovlja Smotra istarkih volova Sarožin Gajardo Bakin


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".