Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alpe Adria
  • 28.05.2024. 15:00
  • Varaždinska, Varaždin

Pred komisijom čak 166 uzoraka bučinog ulja, šampionska titula putuje za Austriju

U Varaždinu je održana već 6. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe - Adria te 13. Izložba bučinih ulja Hrvatske. Nazočio je i premijer Plenković koji je obećao ulaganja u poljoprivredu.

Foto: Varaždinska županija
  • 266
  • 46
  • 0

Već 6. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe - Adria te 13. Izložba bučinih ulja Hrvatske održana je u Varaždinu, a ovogodišnji šampion izložbe je Christoph Jamer iz Bacha u Austriji.

Ove je godine zaprimljeno čak 166 uzoraka bučinih ulja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke, od kojih je 131 deklarirano kao djevičansko bučino ulje.

Ocjenjivačka komisija dodijelila je ukupno 24 zlatne medalje, od čega 11 u kategoriji hladno prešanih i 13 u kategoriji djevičanskih ulja te 91 srebrnu i 21 brončanu medalju, a čak su dva ulja osvojila maksimalnih 35 bodova, što govori o visokoj kvaliteti izloženih bučinih ulja.

"Uzgojem buče i proizvodnjom bučinog ulja bavim se već 20 godina. Nastojim uvijek biti što bolji, pa sam uspio doći do razine kvalitete koja je nagrađena i zlatnom medaljom na izložbi u Varaždinu. Ovdje sam i prije četiri godine osvojio zlatnu medalju, a uz stalna poboljšanja, ove sam uspio osvojiti i titulu šampiona", rekao je pobjednik.

Plenković: Uložit ćemo 3,8 milijardi eura u poljoprivredu

Šampionsku titulu ovom austrijskom proizvođaču na svečanosti je uručio premijer Andrej Plenković.

"Vidjeli smo predani rad hrvatskih poljoprivrednika, izrazito visoku kvalitetu proizvoda od buče, ne samo ulja, nego i drugih, što govori o njihovu angažmanu. Mi ćemo nastaviti ulagati u ovom mandatu, čak 3,8 milijardi eura u hrvatsku poljoprivredu, težiti samodostatnosti i davati potporu brojnim proizvođačima ovdje na sjeveru, kao i u drugim krajevima Hrvatske", naglasio je Plenković.

Zahtjevan posao imali su ocjenjivači 

Na svečanoj dodjeli župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio je svim proizvođačima bučinih ulja na dugoj tradiciji, znanju i trudu u obradi tla, kao i proizvodnji i preradi sjemenki, te stalnim ulaganjima u znanje i tehnologiju.

"Prostor Alpe-Adria tradicijski, gospodarski i životno nas povezuje, baštinimo zajedničku kulturu i tradicijske proizvode. Jedno od njih je i bučino ulje", istaknuo je župan.

Organizator izložbe je  araždinska županija sa Savezom Alpe – Adria te s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Poljoprivrednom komorom Austrije - Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije - Ptuj i Murska Sobota.


Fotoprilog


Tagovi

Alpe Adria Bučino ulje Međunarodna izložba Šampion Christoph Jamer


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.