Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zinfest
  • 13.11.2023. 10:55
  • Splitsko-dalmatinska, Kaštel Gomilica

Predstavljen program ovogodišnjeg Zinfesta, festivala Crljenka

Ovim događanjem želimo osvijestiti da su Kaštela i Dalmacija pradomovina Zinfandela priznatog i poznatog vina, istaknuli su organizatorii.

Foto: Zinfest
  • 961
  • 96
  • 0

Ovogodišnji Adriatic traditional wine & food fair (ATWFF) - Zinfest 2023. održat će se od 16. do 17. studenog u restoranu Nautic Marine Kaštela u Kaštel Gomilici gdje će biti oko 60 predstavljanja tradicionalnih vina te tradicijske vještine i običaja pripremanja jela iz Splitsko - dalmatinske županije.

"Sudjelovat će više od stotinu izlagača među kojima su vrhunski vinari, uz program gastronomskih kreacija s potpisom", rekao je u ime organizatora događanja Srećko Radnić iz klastera Zora.

Kako kaže, kroz dva dana Zinfest će imati dvije pozornice gdje će se predstaviti i profesori i učenici ugostiteljskih škola te županije, kao i kuhari amateri i profesionalci. "Ovim događanjem želimo osvijestiti da su Kaštela i Dalmacija pradomovina Zinfandela priznatog i poznatog vina. Nama entuzijastima i malim ljudima je interesantno da doživimo da se na nivou Hrvatske i Europe nastavi govoriti o Crljenku", poručio je Radnić.

Zemlja čini Crljenak onakvim kakav je 

Poznati kaštelanski vinar i vinogradar Ivan Kovač Matela istaknuo je da Crljenak nije slučajno bio u Kaštelima jer zemlja ga čini onakvim kakav je." Bez truda i rada nema ništa. Moraju nas ugostitelji prepoznati, a mi moramo raditi na sebi. Danas smo počeli proizvoditi vina prema uzorima koji nisu naši, ali ja tako ne radim. Držim da je naša tradicija najbolja. Kad piješ vino, moraš  ga osjetit u toj čaši", ispričao je Kovač Matela koji će na manifestaciji u sklopu Priča o vinu predstaviti vino Esenca i pjenušac od Crljenka.

Jačati vidljivost i prepoznatljivost jadranskih prostora i osnažiti gospodarske djelatnosti povezane s lokalnom hranom, kulturom i kreativnom industrijom i posebnim oblicima turizma, cilj je ovog događanja na koje su ponosni i predstavnici Grada.

"Preko Zinfesta priča o njemu ide van našeg grada, kroz cijelu našu domovinu. Velika nam je želja da naš Crljenak i njegovi rođaci budu na vinskim kartama kako Hrvatske tako i van nje. Nadam se da će svi posjetitelji uživati i ove godine u mirisima i okusima vina uz tradicionalna jela kako bi ova naša kaštelanska tradicija bila ispričana na jedan pravi način“, kazala je dogradonačelnica Kaštela, Jadranka Matok Bosančić.

Eno-gastro baštinska manifestacija

"Ovo je događaj koji će zacijelo biti izvrsna eno – gastro baštinska manifestacija. Želim naglasiti koliko je bitna i važna takva ponuda, a još je važnije da je ona naša, lokalna i autentična. Županija dugi niz godina podržava ovakve manifestacije i u tom smjeru ćemo i nastaviti", poručila je Renata Tešija iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ulaz na festival je besplatan 

Joško Stella u ime Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, poručio je da ono što ih razlikuje od drugih i zbog čega im gosti dolaze, osim mora i sunca jesu vina, maslinovo ulje i dalmatinski životni stil i ljudi koji čine da se gosti vrate. "Posebno interesantno u ovoj priči je da su vina ne samo kvalitetna nego i jedinstvena i izvorna. Dolaze iz Kaštela i šire se po cijelom svijetu", kazao je.

Da su Kaštelani jako dobri vinogradari, kazao je chef Robert Predrag Žmire iz trogirskog restorana Mare koji će sudjelovati na ovogodišnjem Zinfestu u programu Gastronomske kreacije s potpisom.

"Volio bih da što više etiketa naših autohtonih dalmatinskih sorti vina bude u našim restoranima. Na našu sreću tih sorti nema u svijetu i po tome smo specifični", poručio je dodavši da će pripremati  jela gdje će se držati tradicije s nijansama jeseni.

Program pronađite u dokumentu ispod teksta.

Inače, manifestacija će se održati u četvrtak i petak, 16. i 17. studenog od 13 do 20 sati. Ulaz je slobodan, a svježa programska novost je kako će se u petak u 13.30 nakon okruglog stola posvećenog Crljenku održati Usporedno kušanje vina od Crljenka iz različitih vinogorja. Program vodi Danijel Čečavac, enolog i stručni vinski edukator.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Zinfest Tradicionalna vina Eno-gastro festival Crljenak Srećko Radnić Ivan Kovač Matela Jadranka Matok Bosančić Renata Tešija Joško Stella Robert Predrag Žmire


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.