Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zinfest 2023.
  • 20.11.2023. 14:00
  • Splitsko-dalmatinska, Kaštel Gomilica

Preko 30 vrsta Crljenka i tradicijskih jela na uspješno održanom 3. Zinfestu

Važnost Crljenka za hrvatsko vinogradarstvo je izuzetna, a jedino kroz zajedništvo vinara Dalmacije se može u potpunosti afirmirati, zaključio je Leo Gracin

Foto: Zinfest
  • 948
  • 87
  • 0

Uspješno je završeno 3. izdanje Zinfesta koji se prošli četvrtak i petak održavao u restoranu Nautic Marine Kaštela.

Zaključak je kako će svi zajedno još upornije raditi na prezentaciji Crljenka, jer sva vina koja dolaze s hrvatskog područja su vrhunska te je šteta da ne dobiju i etiketu svjetski priznatih vinskih kapljica kao što je i Zinfandel, ističu organizatori.

"Važnost Crljenka za hrvatsko vinogradarstvo je izuzetna, a jedino kroz zajedništvo vinara Dalmacije se može u potpunosti afirmirati", rekao je Leo Gracin.

Okupila se mnogobrojna publika koja je željela kušati vinske kapljice Crljenka, njih preko 30, bez obzira je li bio kaštelanski, Pribidrag, Tribidrag, Primitivo, Zinfandel, Kartošija, jer kako su i zaključili, svako od njih je vrhunsko savršeno vino.

Gastronomske kreacije s potpisom

Bila je to prilika za predstavljanje okupljenih vinara i vinogradara koje je vodio somelijer Ljubo Poštenjak. Uz to, posjetitelji su imali priliku kušati i brojne gastro delicije za koje su bili zaduženi učenici i profesori ugostiteljskih škola i udruga kroz "Priče o jelu" gdje su iskazali svoja amaterska umijeća koja nisu zaostajala za onim profesionalnim, chefova poznatih restorana iz Trogira i Splita koji su se predstavili kroz program "Gastronomske kreacije s potpisom".

sc
Kušala su se i brojna tradicionalna jela (foto: Zinfest)

Tu je sudjelovao Robert Predrag Žmire iz trogirskog restorana Mare koji je skuhao svoje remek djelo "rižot s raštikom, pršutom i pancetom uz varenik od Crljenka i kozjom skutom" i to prvog dana festivala. Dan nakon, jednako tako oduševio je i Stipe Šušnjara, chef splitskog restorana Artičok koji je spremao specifično jelo koje je bilo ne samo ukusno, nego je i njegov tijek pripreme bilo spektakularno gledati obzirom se spremao na živoj vatri: artičok na žaru koji se otvarao u obliku cvijeta uz kremu od selekcije boba i graška.

U gotovo svaku gastro priču bila je utkana kapljica Crljenka kojem nisu mogli odoljeti brojni posjetitelji koji su dva dana uživali na 3. izdanju ovog festivala kojem je cilj i dalje još snažnije nastaviti pričati priče koje baštine lozu i vina koja su othranila brojne generacije Kaštelana, a danas su vrhunski primamljiv razlog dolaska brojnih gostiju u Kaštela.


Fotoprilog


Tagovi

3. Zinfest Kaštela Crljenak Festival vina Tradicionalna jela


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.