Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Croagro
  • 01.12.2023. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Prošetali smo sajmom CroAgro - evo što kažu izlagači i posjetitelji

Na Zagrebačkom velesajmu do nedjelje se održava Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro te Sajmovi hrane i zdravog življenja.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.324
  • 73
  • 0

Na ovogodišnjem, trećem po redu, sajmu Croagro predstavlja se čak 421 izlagač iz 32 zemlje, dok se Sajmovi hrane i zdravog življenja koji traju do nedjelje, 3. prosinca, održavaju već 12. put.

Prošetali smo Zagrebačkim velesajmom te čuli iskustva nekih od izlagača, ali i posjetitelja.

Prodajni predstavnik slovenskog Frigopaka Siniša Žejinski rekao nam je da redovito izlažu na Croagru te vjeruju da će njihova oprema za distribuciju linija za sortiranje, pakiranje i preradu voća i povrća iz Celja, dobiti nove vlasnike, bilo da se radi o već postojećim ili novim korisnicima. 

Učenike strojarske škole Fausta Vrančića zanimaju traktori   

S druge strane, prvi put na sajmu je bio OPG Marije Kranjčević iz Carevdvora kod Križevaca, koji je na štandu Koprivničko-križevačke županije izložio niz proizvoda od bučinog ulja, od sjemenki, lješnjaka, češnjaka do zimnice i pekmeza.

vd
Osim oldtimer traktora, predstavljeni i novi, sa stotinama "konja" ispod haube (Foto: Vedran Stapić)

Vlasnica Marija je zadovoljna, kako sajmom tako i laganim rastom niza proizvoda na malom OPG-u, čije viškove uspiju prodati te se nada uspješnom predstavljanju brojnim budućim kupcima.

Otvoren je CroAgro - Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije!

Izložbu oldtimer traktora, koja je smještena u predvorju Zagrebačkog velesajma, ali i posve nove strojeve sa stotinama "konja" ispod haube, posjetili su i učenici trećeg razreda Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba. Strukovni učitelj Bojan Marok rekao nam je da njih, kao mehatroničare, što je, kaže, spoj mehanike i elektronike, zanimaju u sklopu učeničke prakse što se novoga, ali i staroga može vidjeti u svijetu poljoprivrednih strojeva koji ide velikim koracima naprijed.

OPG Mirjana Mazuh iz Ladislava Sokolovačkog u Koprivničko-križevačkoj županiji na sajmu je predstavio čak 12 vrsta miješanih sireva od kravljeg mlijeka. Ponosni su na 18 muznih krava, jer kaže, stočarstvo je zahtjevno i treba puno rada, ali i snalažljivosti da finalni proizvod, od farme do stola, dođe do potrošača. Sreća u nesreći je, napominje, što je sajmova sve više pa je i brojne sireve od kojih žive lakše prodati na tržištu.

"Najbolje od prirode" - manje od tri posto?

Ekološko poljoprivredno gospodarstvo Etix-Eko iz Velike Gorice predstavilo je na sajmu mikropovrće, koje, kažu, sadrži puno više vitamina i minerala u odnosu na biljke u punoj tehnološkoj zrelosti. Dakle, imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma i jačanju imuniteta, a mogu se koristiti u salatama, umacima, juhama, sendvičima, mesnim i ribljim jelima, kao jestiva dekoracija ili kao prilog.

dvd
Na sajmu se mogu pronaći brojni zanimljivi proizvodi, pa i mikropovrće (Foto: Vedran Stapić)

O brojnim izazovima u proizvodnji zdrave hrane na ekološki prihvatljiv način, bez pesticida, ali i ugljičnog otiska, govorio je profesor Sergej Lugović iz tvrtke Vesela motika na predstavljanju EU projekta UP 2030 o klimatskoj neutralnosti i održivom urbanom razvoju. Kako se čulo, cilj provedbe ovog pilot projekta u Zagrebu je ublažavanje posljedica klimatskih promjena unaprjeđenjem sustava urbane proizvodnje hrane. Sukladno tome, projekt se bavi s dva razvojna prioriteta. Prvi je unaprjeđenje zelene infrastrukturne mreže u gradu, a drugi unaprjeđenje podatkovne infrastrukture u području utjecaja proizvodnje hrane na klimatske promjene.

On se zalaže i za nužnu fiskalizaciju poljoprivrede putem sustava e-građani. Uz to, upozorio je na obmanu potrošača jer ima proizvoda koji se reklamiraju pod nazivom "najbolje od prirode", a te "prirode", ima manje od tri posto, ističe Lugović.

Sportaši predstavili projekt digitalne svinje

Na sajmu je predstavljena i platforma GoAgro kojom građani putem blockchain tehnologije mogu investirati u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Prvi projekt koji je krenuo na ovoj platformi je prodaja Pig NFT-a, tvrtke Agroporc d.o.o. koja se bavi proizvodnjom svinja. Radi se o projektu Moja digitalna svinja, jedinstvenom te vrste koji digitalizacijom želi transformirati poljoprivredu, odnosno učiniti je učinkovitijom i konkurentnijom.

Krešimir Kuterovac, vlasnik tvrtke Agroporc i vlasnik digitalne platforme GoAgro za projekte u Hrvatskoj, istaknuo je da je ovo svjetska inovacija koja je nakon nedavne hrvatske promocije završila u istoj rečenici s globalnim tvrtkama koje su predvodnici novog vala primjene digitalne tehnologije blockchain u gospodarstvu. Podršku projektu na sajmu su dali i neki od vrhunskih hrvatskih sportaša s ciljem poticanja domaće proizvodnje hrane na inovativan način.


Tagovi

Croagro Sajam poljoprivrede Sajmovi hrane i zdravog življenja Zagrebački Velesajam Platforma GoAgro Izložba oldtimer traktora Moja digitalna svinja


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Croagro

Avenija Dubrovnik 15, 10020 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 6306 405, e-mail: damir.pavlek@zv.hr web: https://www.zv.hr/sajmovi-7/croagro/2522