Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 29.09.2023. 11:25
  • Splitsko-dalmatinska, Šestanovac

Prve plodove konzumnih maslina u Jurinu dvoru ubrali Norbert Lins i Doris Pack

Bivša zastupnica i aktualni predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, okušali su se u berbi konzumnih maslina na trećoj manifestaciji "S maslinom u ruci i pismom na usnama".

Foto: Ivana Vukušić
  • 1.084
  • 113
  • 0

Preko stotinjak posjetitelja, turista, berača, izlagača i lokalnih OPG-ovaca nazočili su 3. manifestaciji "S maslinom u ruci i pismom na usnama“ povodom početka sezone branja konzumnih maslina koja se održava u Šestanovcu u masliniku "Jurin dvor“.

Bila je to svojevrsna uvertira u skoru berbe oblica i ostalih uljonosnih sorti i perioda kada su za obrati plod potrebni tjedni mukotrpnog rada.

Kako bi se i sami uvjerili u maslinarske prilike tog dijela dalmatinskog zaleđa, bivša europarlamentarka Doris Pack i aktualni zastupnik Norbert Lins, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, posjetili su Šestanovac gdje su se zadržali u berbi maslina.

Dugo je to pripremani posjet koji su eurozastupnici uskladili s obvezama sastanka vodećih političara Europske pučke stranke u Splitu i pripremama za nadolazeće europske izbore.

Norbert Lins, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta

Tako su uz goste iz Splitsko-dalmatinske županije, svojom pojavom uveličali početak berbe u masliniku Jure Vukušića jednog od vodećih proizvođača maslinovog ulja i ostalih različitih pripravaka od ploda i lišća masline u ovom dijelu srednje Dalmacije.

Nisu krili svoje oduševljenje viđenim, zadovoljni pravilnim trošenjem novaca iz EU fondova i atmosferi koja je vladala uz napjeve klape Pasika i gangaša iz Radobilje.

"Ovaj posjet dodatni je podstrek nama maslinarima, lokalnoj samoupravi, našoj turističkoj zajednici i cijeloj županiji. Njihovo prisustvo u našem masliniku prvenstveno je velika čast, a onda i znak da smo na pravom putu", rekao je domaćin.

Kako je otkrio, goste su upoznali sa skorom gradnjom 630 metara suhozida oko maslinika za što su aplicirali i prošli na EU natječaju.

"Za to smo dobili njihovu podršku i sugestiju svim poljoprivrednicima za većim trošenjem europskih sredstava u cilju modernizacije i podizanja gospodarskih prilika u Hrvatskoj na višu razinu", kazao je Vukušić.


Fotoprilog


Tagovi

Jurin dvor Berba maslina Europarlamentarci Doris Pack Norbert Lins


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.