Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani stočarstva
  • 01.11.2023. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Prvi Dani hrvatskog stočarstva idući tjedan u Osijeku

Cilj skupa je, kažu iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, edukacija i informiranje sudionika, osobito uzgajivača, iz najvažnijih područja stočarske proizvodnje.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.386
  • 136
  • 1

Po prvi puta organiziraju se Dani hrvatskog stočarstva koji će biti održani od 7. do 9. studenog ove godine u Gospodarskom centru u Osijeku.

"Riječ je o jedinstvenom godišnjem stručnom skupu uzgajivača domaćih životinja i stručnjaka“, navode iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Cilj skupa je, kažu, edukacija i informiranje sudionika, osobito uzgajivača, iz najvažnijih područja stočarske proizvodnje.

Naime, ondje će se na jednom mjestu okupiti uzgajivači i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a, Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), stručnjaci s fakulteta i veterinarskih organizacija te povezanih industrija, čime će se, uvjereni su organizatori, stvoriti odlična prilika za otvoreni sektorski i međusektorski dijalog (govedarstvo, konjogojstvo, ovčarstvo, kozarstvo, izvorne pasmine), i kreiranje prijedloga, rješenja i zaključaka koji mogu doprinijeti jačanju otpornosti i održivosti te razvoju stočarske proizvodnje u skladu s klimatskim i okolišnim ciljevima

Kakav je raspored?

Prvi Dani hrvatskog stočarstva organizirani su kroz više paralelnih sekcija prema stočarskoj grani, a uključuju brojna predavanja i panel rasprave. Predavanja će održati domaći i strani stručnjaci, sveučilišni profesori, uzgajivači, dok su sudionici panel rasprava predstavnici Ministarstva, HAPIH-a, APPRRR-a, uzgojnih udruženja, HPK, industrije, mladi poljoprivrednici i slično.

U utorak, 7. studenog bit će održano 25. Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza i 24. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva s proglašenjem šampiona i degustacijom nagrađenih, te 9. Savjetovanje uzgajivača konja.

Srijeda, 8. studenog rezervirana je za svečano otvorenje i dvije panel rasprave koje će moderirati poznati HRT-ov urednik i voditelj Mislav Togonal na temu Budućnost hrvatskog stočarstva, prva iz perspektive donositelja odluka i druga iz perspektive mladih poljoprivrednika. U nastavku središnjeg dana savjetovanja (srijeda, 8. studenog) bit će po prvi puta održan Dan uzgajivača izvornih pasmina, dok će 18. Savjetovanje uzgajivača goveda biti održano u dva dijela, toga i idućeg dana (8. i 9. studenog).

Zbog aktualne situacije s afričkom svinjskom kugom, odgođena je sekcija 18. Savjetovanja uzgajivača svinja, no i HAPIH i Središnji savez uzgajivača svinja Hrvatske kao suorganizator ovog tradicionalnog okupljanja svinjogojaca vjeruju kako neće morati dugo čekati da se uskoro ponovno okupe.

Posljednje prijave!

Inače, ovaj skup HAPIH organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Osječko-baranjske županije, uz suorganizaciju uzgojnih udruženja - Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza te Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac.

Više informacija o uvjetima sudjelovanja svi zainteresirani mogli su naći na Prijavnici za sudjelovanje dostupnoj na web stranici HAPIH-a te kod uzgojnih udruženja suorganizatora. Ostalo je još malo slobodnih mjesta, kažu organizatori, i pozivaju da se što prije prijavite.

Dodatne informacije mogu se dobiti i u Centru za stočarstvo HAPIH-a na kontaktima: 031 275 186099 317 52 71 ili na e-mail: cs@hapih.hr.


Tagovi

Dani hrvatskog stočarstva HAPIH Centar za stočarstvo Savjetovanja Edukacije Predavanja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner