Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručna konferencija
  • 10.10.2015. 13:30

Prvi stručni skup o proizvodnji povrća

Od 18. do 20. studenog 2015., u Opatiji će se održati 1. stručni seminar za proizvođače povrća u Hrvatskoj.

Foto: depsoitphotos.com, JimFilm
  • 271
  • 20
  • 0

Od 18. do 20. studenog 2015., u Opatiji će se održati 1. stručni seminar za proizvođače povrća u Hrvatskoj.

Organizator ovog skupa je Gospodarski list, najstariji i najpopularniji hrvatski stručni časopis s područja poljoprivredne struke koji postoji od 1842. godine.

Značaj proizvodnje povrća

Uvidjevši značaj proizvodnje povrća, kao važne gospodarske djelatnosti hrvatske poljoprivrede, posebice ako se u obzir uzmu iznimno povoljni agroekološki uvjeti za proizvodnju većine povrćarskih kultura u Hrvatskoj i perspektiva velikog, ali i zahtjevnog europskog tržišta, organizirat će se stručno savjetovanje za proizvođače povrća u Hrvatskoj. Pored Gospodarskog lista u organizaciji sudjeluju i brojni stručni i znanstveni subjekti: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Savjetodavna služba i mnogi drugi.

Problem uvoza

Kao posljedica nekonkurentnosti, ne samo u povrćarskom sektoru proizvodnje, javio se problem uvoza poljoprivrednih proizvoda, između ostalog i gotovo svih vrsta povrća, koji zbog lošije kakvoće uvezenog povrća i neorganiziranosti tržišta svježeg povrća ide na štetu proizvođača, ali i potrošača u Hrvatskoj.

Znanje i nove tehnologije, preduvjet su konkuretnosti i razvoja svake poljoprivredne proizvodnje, stoga je cilj ovog skupa prenošenje najnovijih informacija, dostignuća i iskustava hrvatskim povrćarima, kako bi pospješili svoju proizvodnju, usvojili nova saznanja i unaprijedili tehničku opremljenost. Boljom educiranošću proizvođača povrća u Hrvatskoj, omogućit će se veća ekonomska isplativost domaće proizvodnje, uz manji i prihvatljiviji utjecaj na okoliš i konkurentnije dobivanje kvalitetnijeg povrća.

Od sjetve do berbe

Seminar će se odvijati kroz nekoliko sekcija koje će obuhvatiti sve segmente proizvodnje povrća (sjemenarstvo, obrada i priprema tla, gnojidba, zaštita od bolesti i štetnika), a posebno mjesto zauzet će okrugli stol na kojem će zahtjeve i iskustva razmjeniti proizvođači i otkupljivači.

Na skupu će se održati 4 sekcije:

  1. Tehnologija proizvodnje - od sjetve do berbe
  2. Zaštita povrtnih kultura
  3. Uzgoj u zaštićenim prostorima
  4. Ekološka proizvodnja i proizvodnja krumpira

Foto: depsoitphotos.com, JimFilm


Tagovi

Tehnologija proizvodnje Zaštita povrtnih kultura Ekološka proizvodnja Zaštićeni prostori Znanje Nove tehnologije Gnojidba Stručni skup Gospodarski list Nove tehnologije Opatija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."