Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenarstvo
  • 21.02.2014. 13:15

Razmjena sjemena – Zagreb i Karlovac

U cilju očuvanja domaćeg, starinskog sjemena pokrenuta je inicijativa o razmjeni sjemena u Zagrebu i Karlovcu

Foto: freedigitalphotos.com
  • 336
  • 23
  • 0

U subotu, 22. veljače 2014. godine Udruga Rustica organizira veliku razmjenu sjemena u vremenu od 10 do 18 sati, u StudioNetu - 3. kat, na adresi Martićeva 45 u Zagrebu. Toga dana, od 11 do 13 sati predviđeno je:

  • predstavljanje rada udruge
  • predavanje na temu "Regeneracija i razmnožavanje starih sorti rajčica i paprike"
  • demonstracija sjetve za uzgoj presadnica u teglicama
  • diskusija na razne teme o vrtlarenju

Istoga dana, u naselju Banija u Karlovcu, nedaleko od trgovačkog centra Supernova u vremenskom periodu od 10 do 12 sati također će se vršiti razmjena sjemena. Inicijative su to koje imaju za cilj očuvanje domaćih, starinskih sorti sjemena. U prošlosti se sjeme prenosilo s koljena na koljeno, a u cilju očuvanja baštine i nasljeđa nastala je ideja o razmjeni sjemena.

Sjeme je odjednom postalo predmetom zakona, patenata, prava uzgajivača i sl. Korporacije pokušavaju monopolizirati pravo na sjeme - na ljudsku baštinu. Diljem svijeta pokušavaju se donijeti zakoni koji ograničavaju ljude u čuvanju i distribuciji vlastitog sjemenja. Nameće se upotreba industrijskog, korporativnog uniformiranog sjemenja. Danas na ¾ svjetskog tržišta dominira 10 najvećih kompanija, i više od 50% sjemenja na tržištu potječe iz kemijske industrije.

Posljedice toga gubitak su biološke raznolikosti. Do starinskog sjemenja na redovnom tržištu teško se dolazi. Organizatori stoga apeliraju da se u ovakvim akcijama angažira što više poljoprivrednika kako bi se očuvale naše domaće vrste sjemenja.

Svi zainteresirani za razmjenu sjemena u Karlovcu neka se najave na mob. 092/ 289 1117.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Razmjena sjemena Sjeme Sjemenarstvo Zagreb Karlovac Udruga Rustica


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB