Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doživljaj hrane
  • 27.09.2023. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ribarev sin je učio kuhati kroz školu života, a hrana je poveznica svih pet osjetila

Svakako je riječ o djelu koje se ne čita samo jednom, već o svojevrsnom priručniku kojem se gastro profesionalci, ali i entuzijasti uvijek mogu vratiti u potrazi za odgovorima i boljim razumijevanjem teme, čulo se na predstavljanju knjige u Zagrebu.

Foto: Marinko Petković
  • 895
  • 65
  • 0

Nova knjiga "Znanost i umjetnost doživljaja hrane", autorice dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić u izdanju izdavačke kuće Jesenski i Turk predstavljena je u  Zagrebu. Posebni gost večeri u diWine baru bio je poznati kuhar David Skoko, koji je za knjigu napisao nadahnuti predgovor.

"Riječ je o znanstveno-popularnom djelu koje ima za cilj objasniti na 230 stranica načela stvaranja doživljaja pomoću svih osjeta. Temelji se na tehnikama ekonomije doživljaja kao suvremenog pristupa izgradnji publike u gastronomiji, kulturi i turizmu te postizanja psihološkog zadovoljstva konzumenata kroz primjenjiva znanja", istaknula je autorica, koja čitatelja angažira osjetom dodira kroz taktilni dizajn, a QR kodovi i video isječci omogućuju preuzimanje glazbenog broja koji  predstavljaju doživljaj.  

Kakva je veza hrane i mozga?

Pored uvodnog, knjiga sadrži pet glavnih poglavlja: Hrana u ekonomiji doživljaja, Veza mozak – hrana, Kreiranje gastronomskog doživljaja, Hrana i identitet te Hrana i umjetnost.

Kako se čulo, svakako je riječ o djelu koje se ne čita samo jednom, već o svojevrsnom priručniku kojem se gastro profesionalci, ali i entuzijasti uvijek mogu vratiti u potrazi za odgovorima i boljim razumijevanjem teme. Okupljeni sudionici prezentacije svakako su toga svjesni te se tijekom večeri tražila knjiga više, naročito iz razloga što je uz promo cijenu od 25 eura i potpisani primjerak to bila i prilika za razgovor uživo s autoricom, koja je nesebično podijelila niz recepata i savjeta.

Primjerice, mirisi i okusi prestavljen su kroz nekoliko autoričnih recepata koje čitatelj može sam spremiti i tako kretirati vlastiti  gastro  doživljaj. 

Ribarev sin učio kroz životnu školu  

Popularni chef Skoko u razgovoru s moderatoricom prezentacije Irenom Lučić, istaknuo je koliko ga je knjiga oduševila na prvi pogled. "Volio bih da sam jedan ovakav priručnik imao u svojim počecima. Tada ne bih napravio mnoge pogreške koje sam, eto, naučio na teži način, kroz životnu školu. Nije bilo jednostavno uklopiti moju ambiciju u zadani okvir malog obiteljskog restorana, koji se svodio na to kako što bolje prodati netom ulovljenu kašetu ribe", istaknuo je Skoko, koji za sebe kaže da je ribarev sin.

Dodao je da je kroz kuharsku praksu i sam došao do brojnih zaključaka koje Daniela navodi u knjizi i smatra kako bi svatko tko se, profesionalno ili amaterski zanima za gastronomiju trebao kod kuće imati svoj primjerak. Na zanimljiv način opisana je i veza između mozga i konzumacije alkohola, koja ima četiri faze, ali ne bi trebalo ići dalje od prve dvije (ugode i zadovoljstva).

Prvenstveno je namijenjena onima koji rade u ugostiteljsko-hotelijerskom sektoru, turizmu i kulturi, ali i za gurmane, umjetnike i ljubitelje hrane. Bit će od koristi i studentima turističkih i kulturno umjetničkih umjerenja i marketinga. No, kroz neke teme, i studentima psihologije, etnologije, političkih znanosti i umjetničkih usmjerenja. Konačno, primjenjiva je u svakodnevnom životu i primjerena  za svakoga tko želi ljepši i ugodniji život. 


Fotoprilog


Tagovi

Znanost i umjetnost doživljaja hrane Knjiga Daniela Angelina Jelinčić David Skoko Veza hrane i mozga


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.