Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljna tikva
  • 29.08.2024. 16:00
  • Zagrebačka, Ivanić-Grad

RWA organizira Dan polja uljne tikve u Ivanić-Gradu

Ovaj događaj omogućava poljoprivrednicima, stručnjacima i zainteresiranim posjetiteljima da se upoznaju s karakteristikama i prednostima svake sorte uljne tikve, ističu organizatori i pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže

Foto: RWA Hrvatska
  • 151
  • 32
  • 0

Zadnjeg će se petka u kolovozu u Ivanić-Gradu održati Dan polja uljne tikve. U cilju popularizacije i povećanja proizvodnje na prostoru kontinentalne Hrvatske, RWA Hrvatska je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Ivanić-Grada i Gradom Ivanić-Gradom na poljima OPG-a Bakran zasadio sedam različitih sorti uljnih tikvi.

"Ovaj događaj omogućava poljoprivrednicima, stručnjacima i zainteresiranim posjetiteljima da se upoznaju s karakteristikama i prednostima svake sorte uljne tikve", ističu, dodajući da se različite sorte mogu razlikovati po prinosu, otpornosti na bolesti, vremenskim uvjetima, te kvaliteti ulja koje se odbija iz njihovih sjemenki.

Ovaj događaj održat će se 30. kolovoza 2024. godine s početkom u 10:00 sati u Etanskoj ulici 2 u Ivanić-Gradu. Nakon službenog dijela održat će se prezentacija i obilazak polja.

Promocija održive poljoprivrede

Pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže jer je to, poručuju, prilika za praktično učenje, te razmjenu iskustava i inovacija u poljoprivrednoj praksi. Poljoprivrednici će moći vidjeti kako se različite sorte ponašaju u realnim uvjetima, što im pomaže da donesu informirane odluke o izboru sorte koja je najpogodnija za njihovu proizvodnju na ivanićgradskom području.

Ovo je i promocija održive poljoprivrede, jer omogućava testiranje sorti koje mogu biti otpornije na klimatske promjene ili zahtijevati manje kemijskih sredstava za zaštitu.

"Dan polja pruža priliku za povezivanje i umrežavanje svih sudionika, čime se potiče suradnja i daljnji razvoj sektora uljne tikve", stoji u priopćenju.

Najava za Ivanićgradsku Bučijadu

Najava je to za Ivanićgradsku Bučijadu - najveći je gospodarski sajam buča, bučinog ulja i proizvoda od buče u Hrvatskoj. Ove godine slavi svoju 20. obljetnicu, a održat će se 5. i 6. listopada 2024. godine. Ivanićgradski brend Buchusha premium bučino ulje ima kakvoću zajamčenu certifikatima HCCAP, Halal i Košer.

Inače, uljne tikve (buče golice) uzgajaju se već dugi niz godina u Hrvatskoj, jer su izrazito pogodne za uzgoj u našoj klimi, nisu zahtjevne i uspijevaju na gotovo svakom tlu. Cijela buča je upotrebljiva u prehrani, a sirove se koštice koriste za izradu bučinog ulja. Od cca 100 kg bučinih sjemenki može dobiti 40-45 litara čistog bučinog ulja.


Tagovi

Dan polja uljne tikve Ivanićgradska Bučijada RWA Hrvatska Uzgoj uljne tikve


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/