Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina
  • 09.11.2023. 20:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Dubrovnik

Sadnjom loze u Dubrovniku otvorena 33. Sabatina

Započeo je Međunarodni susret vinogradara i vinara 2023.

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 1.020
  • 79
  • 0

Svečanom sadnjom spomen loze ispred Hotela Valamar Lacroma na Babinom kuku, u gotovo ljetnom ugođaju na ugodnih 20-tak stupnjeva vanjske temperature, započela je 33. Sabatina. "Ova je loza poruka mladim ljudima da u domaćem vinogradarstvu mogu imati budućnost"  kazao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, u ime organizatora.

Bila je ovo vrlo zahtjevna godina u vinarstvu s 30 posto manjom berbom količinski od očekivanog, ali u enološkom i tržišnom smislu izvanredan iskorak kao u rijetko kojoj grani u poljoprivredi, istaknuo je Ljubenkov. Prisjetio se početaka Sabatine prije mnogo godina na Korčuli, kada joj je prisustvovalo svega 30 ljudi. Danas ovaj događaj posjeti više od 600 vinara i vinogradara, stručnjaka i znanstvenika.

Ove godine na ocjenjivanje su zaprimili 411 uzoraka vina, a u iduća tri dana očekuje se 370 vinara čija će vina kušati brojni posjetitelji.

Evo tko su laureati 33. Sabatine

Sabatinu je otvorila Martina Ciglević, izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je pokrovitelj ovogodišnjeg trodnevnog događanja u Dubrovniku. Prenijela je njegove pozdrave i podršku vinarima, a naša je vina okarakterizirala kao biser nacionalnog blaga.

"Plavac mali i pošip poznati su širom svijeta, a naša vrhunska vina umjetnost su koja priča stoljetnu tradiciju", rekla je Martina Ciglević.

Pozdrave župana dubrovačko-neretvanskog, Nikole Dobroslavića prenijela je Žaklina Marević, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. "Naša bi se županija s pravom mogla zvati vinskom, s kilometrima vinograda i vinskih cesta"  rekla je..


Fotoprilog


Tagovi

33. Sabatina Zadružni savez Dalmacije Međunarodni susret vinogradara i vinara 2023.


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/