Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samoborska salamijada
  • 02.03.2015. 11:05

Samoborska salamijada u čast gastro ikoni!

28.03.2015. odat će se počast Samoborskoj salami, gastro ikoni i prvoj robnoj marki grada Samobora.

  • 191
  • 10
  • 0

Tradicija spravljanja češnjofki, salama i drugih suhomesnatih proizvoda njeguje se i prenosi s koljena na koljeno u gotovo svakoj samoborskoj obitelji.

Da se iz tradicije i obiteljskog recepta može stvoriti kvalitetna turističko-gospodarska manifestacija, prvo su se pobrinuli mnogi kvalitetni samoborski mesari.

Krajem osamdesetih godina na inicijativu grupe entuzijasta i zanesenjaka u pripravljanju salama, a koju su predvodili Josip Vrbanić, Vlado Burić, Joža Prudeus, familija Župančić i drugi, održana je prva Salamijada kao javna manifestacija. Okupljeni oko tadašnjeg Turističkog društva te u nastavku Bratovštine sv. Jurja, nadograđivali su sadržaje tako da danas s ponosom možemo istaknuti da je Samoborska salamijada prerasla u međunarodnu manifestaciju koja na završnoj priredbi okupi preko 1.000 zaljubljenika u salamu.

Samoborski gastronomski poklon prigodan je dar vrijednih proizvođača vina, bermeta, muštarde, kristala, koji se tradicionalno dodjeljuje odabranim sponzorima i ostalim dobrotvorima koji su više od ostalih pridonijeli i pridonose održavanju i propagiranju ove vrijedne manifestacije.

Samoborska salama - gastronomska ikona i robna marka Samobora

Samobor je naširoko je poznat po mnoštvu delicija zbog kojih se ubraja u mjesta s najbogatijom gastronomskom ponudom. Muštarda, bermet, kremšnite, proizvodi od divljači, samoborska češnjovka, s pravom nose status gastronomskih ikona. No, Samoborska salama nadmašila je sve, otišla je korak dalje i postala prva robna marka ovoga grada. "Zaštitili smo joj identitet, darovali joj novo ruho, osigurali tržište, ali i sačuvali njenu posebnost kroz recepturu koja se ne mijenja već desetljećima.

Kada jedan proizvod uspije sjediniti tradicijski način proizvodnje, vrhunsku kvalitetu najboljih dijelova mesa i jedinstvenu aromu začina, te sve to uspije pretočiti u poseban gastronomski užitak, onda je to zaista vrhunski doživljaj", kažu organizatori, ali se s time slažu i ljibitelji ovog pravog autohtonog proizvoda.


Tagovi

Samoborska salamijada Josip Vrbanić Vlado Burić Češnjofke Župančić Gastronomska ikona Robna marka Muštarda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."