Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival kulena
  • 27.05.2024. 15:20
  • Osječko-baranjska, Branjin Vrh

Šampionski kulen proizveo je Stanko Josipović iz Koritne

U sklopu prvog Festivala kulena, održano je drugo nacionalno ocjenjivanje ove suhomesnate, zaštićene delicije.

Foto: Festival kulena
  • 472
  • 32
  • 0

Najbolji kulen proizvodi Stanko Josipović iz Koritne i njegov obrt Euro-farm, odluka je stručnog žirija drugog nacionalnog ocjenjivanja ove suhomesnate, zaštićene delicije.

Šampionsku titulu primio je u sklopu prvog Festivala kulena, održanog u Branjinom Vrhu u Kući baranjskog (a čega drugog?) - kulena. 

Viceprvakom proglašen je Mato Petričević i njegova firma PPBZ Babogredski feniks. 

Trud, muka i nauka 

A što treba za dobar kulen? Prema šampionu Josipoviću "puno truda, muke i nauke". "Proizvodnja kulena je stvarno prezahtjevna. Radim ju dosta dugo i mogu reći da se još učim", rekao je novinarima. 

Od tova svinja i solarne elektrane do prerade i ruralnog turizma

Uz navedene laureate, ocjenjivačka komisija u sastavu prof.dr.sc. Goran Kušec, koji je bio i predsjednik komisije, prof.dr.sc. Krešimir Mastanjević, dr.sc. Miodrag Komlenić, Matej Perkušić i Vlado Ćorić, zlatnom je poveljom nagradila 13, a srebrnom 18 proizvođača.

Razloga za zadovoljstvo imao je i Miodrag Komlenić, predsjednik udruge proizvođača Baranjski kulen i direktor PC Baranjke Belje, istaknuvši da je udruga posvećena proizvodnji i promociji kulena više od petnaest godina.

Kako je rekao, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla za Baranjski kulen bio je jedan od prvih projekata zaštite hrvatskih proizvoda u EU. "Posebno sam ponosan jer su svi članovi udruge koji su certificirani za njegovu proizvodnju i koriste oznaku ZOZP odnosno OPG Šarošković, OPG Stanković, OPG Stojković, Domaći kulen Matijević, OPG Zuber i Belje plus, osvojili zlatnu medalju i time pozicionirali Baranju u središte proizvodnje vrhunskog kulena u Hrvatskoj", naglasio je Komlenić.

Proizvodni lanci 

U sklopu Festivala održan je i okrugli stol na temu "Proizvodni lanci u proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda", koji je okupio stručne paneliste Igora Mikulića, predstavnika HGK, Županijske komore Osijek, Romea Jukića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, Ivanu Jurić, direktoricu Turističke zajednice OBŽ i Miodraga Komlenića, predsjednika Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen.

Proizvodni lanac može se nazvati uspješnim ako svi njegovi dionici imaju ekonomsku korist, a završni proizvod ima svoje vjerne kupce. Hrvatska se po količini proizvoda ne može mjeriti s drugim europskim državama, no naši se proizvođači moraju držati visoke kvalitete jer je to jedini način za osiguranje profitabilne i održive proizvodnje, zaključci su okruglog stola.


Fotoprilog


Tagovi

Festival kulena Nacionalno ocjenjivanje Šampionski kulen Stanko Josipović Mato Petričević


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).