Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko natjecanje
  • 29.10.2023. 10:30

Saša Višak 14., Josip Martinović 16. na 68. Svjetskom natjecanju u oranju

U mjestu Kuldiga u Latviji, znanje u oranju odmjerili su predstavnici 24 zemlje u kategoriji ravnjaka i 22 zemlje u kategoriji premetnjaka.

Foto: HUONO
  • 1.486
  • 212
  • 0

Hrvatski reprezentativci Saša Viša i Josip Martinović zauzeli su 14. mjesto u kategoriji ravnjaka odnosno 16. u kategoriji premetnjaka na 68. Svjetskom natjecanju u oranju koje se od 13. do 14. listopada održalo u Latviji. 

U mjestu Kuldiga u organizaciji Svjetske oračke organizacije i krovne udruge zemlje domaćina Latvijske organizacije orača, znanje u oranju odmjerili su predstavnici 24 zemlje u kategoriji ravnjaka i 22 zemlje u kategoriji premetnjaka.

Kako ističu iz Hrvatske  udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) oranje je provedeno uz izrazito teške uvjete, hladnoću i kišu. Hrvatski tim iznajmio je dodatnu parcelu za pred-trening kako bi se što bolje prilagodio uvjetima i tipu tla. Nažalost, vremenski uvjeti su se stalno mijenjali i doslovno je trebalo iskoristiti svaki trenutak kako bi se kišne dane maksimalno anuliralo.

Teški vremenski uvjeti

Navode da je prvi dan natjecanja bio na ruku oračima i organizatoru, ali drugi neće zaboraviti niti jedan službeni sudionik natjecanja - jaka kiša, jaki vjetar, najgore vrijeme u povijesti oranja.

"Sreća, u smislu izvlačenja natjecateljske parcele, koja je reljefom bila prikladna oranju, pomazala je neke, na žalost ne i naše natjecatelje. Da budemo iskreni neki su imali još i manje sreće od nas", napominju.

Hrvatska oračka reprezentacija u Latviji 

Našu ekipu pratili su Ivica Prpić – WPO Board Member, Siniša Hrgović – trener i sudac te Ivan Krušelj, tajnik HUONO-a i službeni sudac u mjerenju dubine oranja. Ekipi su se o svom trošku priključili i ovogodišnji viceprvaci RH u oranju: Domagoj Vuk i David Aleksa koji su pomogli i krovnoj Svjetskoj organizaciji kao suci u mjerenju dubine.

Rezultate 68. Svjetskog natjecanja u oranju pogledajte ovdje

Iz HUONO-a podsjećaju da je Svjetska oračka organizacija - World Ploughing Organization (WPO) pokrenula davne 1953. godine prvo organizirano natjecanje. Ono potiče i čuva umijeće te usavršavanje vještine oranja zemlje, promiče svjetska natjecanja u oranju, omogućuje demonstracijski rad i trgovinske izložbe, potiče razvoj i usvajanje poboljšanih tehnika i pomagala čovjeku u svim granama poljoprivrede.

Iduće godine natjecanje u Estoniji

Također, potiče snažan duh suradnje poduzeća u proizvodnji hrane za rastuću svjetsku populaciju, potiče zajedništvo i razumijevanje među ljudima svih naroda i podržava i surađuje ​​s drugim tijelima ili udrugama u promicanju svojih ciljeva.

Od 2005. godine natjecateljska ekipa iz Hrvatske ravnopravno sudjeluje u obje natjecateljske kategorije (plug ravnjak i premetnjak).

Iduće, 69. Svjetsko natjecanje održat će se u Estoniji u kolovozu 2024. godine.


Fotoprilog


Tagovi

Svjetsko natjecanje u oranju Saša Višak Josip Martinović HUONO Latvija Oranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]