Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varaždinska tržnica
  • 17.03.2019. 15:00
  • Varaždinska, Varaždin

Sedam umjetnika varaždinski plac pretvorilo u umjetničku pozornicu

Radove nastale na ovoj neobičnoj likovnoj koloniji koja slavi proljeće na varaždinskom placu, poklonit će osnovnim školama.

Foto: Igor Čolaković
  • 644
  • 34
  • 0

Poznati varaždinski umjetnici - Željko Prstec, Branko Bobić, Robert Garafolić, Živko Toplak, Silvija Benković, Radoslav Rajko Novosel i Mladen Rajn varaždinski plac su učinili pravom umjetničkom pozornicom. Radove nastale na ovoj neobičnoj likovnoj koloniji poklonit će varaždinskim osnovnim školama. Na poziv Gradske tržnice Varaždin oni su u subotu, 16. ožujka, imali zadaću naslikati jedno umjetničko djelo na temu - proljeće na varaždinskom placu. 

"Tržnica je mjesto na kojem ljudi izlažu svoje radove, pa smo stoga rado prihvatili poziv da i mi ovdje predstavimo svoja likovna djela i da se tako približimo ljudima koji možda nemaju naviku odlaziti u galerije i na likovne izložbe", rekao je varaždinski slikar Željko Prstec, osnivač Muzeja anđela, koji je za ovu prigodu naslikao anđele - kuhare, koji svoja jela spravljaju od domaćih, sezonskih namirnica s varaždinskog placa.

Robert Garafolić naslikao je - Varaždinku na placu, Mladen Rajn je slikao mrtvu prirodu, dok je Branko Bobić ovjekovječio novi varaždinski gradski motiv.

"Plac nam je drag i nekak pri srcu, jer smo ionako gotovo svaki dan na tržnici. Uživamo u atmosferi, a svojim radovima ćemo još i uljepšati varaždinske osnovne škole", naglasio je Živko Toplak, koji je i ovoga puta ostao vjeran akvarelu i staroj temi - dravskim motivima.

Cvjetna proljetna rapsodija

Radoslav Rajko Novosel, jedini kipar među ovih sedmero varaždinskih likovnih umjetnika, izradio je skulpturu seljaka s pinklecom.

"Uživam u proljeću na varaždinskom placu, koje je prepuno prvog proljetnog cvijeća, a baš je cvijeće moj najdraži motiv", naglasila je  Silvija Benković, koja je na ovoj likovnoj koloniji naslikala pravu cvjetnu proljetnu rapsodiju.

Ovo jedinstveno umjetničko druženje bilo je izuzetno iskustvo i za posjetitelje tržnice, kojima su varaždinski slikari željeli poručiti kako umjetnost nije rezervirana samo za ateljee i galerije, već da može oživjeti na gradskim ulicama i trgovima, pa i na - tržnici.

Buđenje proljeća na varaždinskom placu

Dobrotvornu akciju Gradske tržnice i varaždinskih likovnih umjetnika pohvalio je i varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok, dok je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio kako se ovom manifestacijom umjetničko stvaralaštvo nastojalo približiti djeci.                                   

"Djeca vrlo rijetko imaju prigodu vidjeti umjetnike u činu stvaranja umjetničkog djela, pa im je vjerujem, ovo događanje bilo zanimljivo. Ujedno činimo  i dobro našim varaždinskim školama, jer svakoj od njih će pripasti jedan rad nastao danas na varaždinskom placu", rekao je direktor Gradske tržnice i dodao kako je ovim događajem najavljeno - buđenje proljeća na varaždinskom placu, koji je svakim danom sve bogatiji sezonskim namirnicama, domaćom hranom i zdravom, živom i pozitivnom atmosferom.


Fotoprilog


Tagovi

Varaždinska tržnica Umjetnici Proljeće


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...