Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gatronomija
  • 01.06.2024. 15:00
  • Zadarska, Biograd na Moru

Školjke kunjke i jela s prošekom - kraljevska jela u kraljevskom gradu

Klub Gastronaut, Turistička zajednica Biograda na Moru i petnaest ugostitelja brendiralo je gastronomsku ponudu temeljenu na školjci kunjki i desetnom vinu prošeku.

Foto: Goran Gazdek
  • 353
  • 31
  • 0

Autentične namirnice karakteristične za određenu regiju, hrana proizvedena na OPG-ovima u kraju i tradicija lokalne kuhinje temelj su gastronomskog brendiranja destinacija koje u suradnji s turističkim zajednicama i ugostiteljima četiri godine provodi Klub Gastronaut. Voditelji restorana, konoba i bistroa te šefovi njihovih kuhinja prolaze niz edukacija u kojima istražuju posebnost namirnica, svojstva lokalne hrane, običaje stola i kulinarsko naslijeđe.

Projekt je do sada uspješno proveden u Ninu, Braču i Daruvaru, a gastronomsko – turističkom šetnjom za novinare iz Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Austrije i Mađarske ovog je svibnja okončan i u Biogradu na moru.

Izdignuli gastronomiju iz mraka 

Ugostitelji tako obogaćuju svoje jelovnike čineći lokalne delicije vidljivijima i popularnijima. Gotovo sedamdeset posto gostiju na putovanjima žele probati nešto domaće, a takva ponuda uvijek donosi dodanu vrijednost. U projekt se uključilo petnaest biogradskih restorana.

"Na brendiranju Biograda radimo od kolovoza prošle godine i već smo duboko uronili u recepture i u ugostiteljsku ponudu ne bi li izvukli ono po čemu je drugačiji od drugih destinacija. Nakon puno rada s ugostiteljima došli smo do teme školjke kunjke i jela s prošekom što izdvaja biogradsku ponudu od dugih jadranskih destinacija", objašnjava voditeljica projekta, Karin Mimica.

Kunjke su, kaže, vrhunske kvalitete i daju puni osjećaj mora, a prošek se, prema njihovim analizama, ovdje koristi više nego na drugim destinacijama. Izdvojili su slana i slatka jela koja imaju veći postotak prošeka u svom sastavu, jer u Biogradu prošek dodaju i u umake, brudete i kolače.

Biograd je hrvatski kraljevski grad (prvi put spominje sredinom desetog stoljeća, u jedanaestom je već bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa) pa je s ugostiteljima dogovoreno da se posebna jela tako i označe - kraljevska jela u kraljevskom gradu. "Gastronomija je do sada bila malo zapostavljena pa smo je odlučili izdignuti iz mraka jer imamo što predstaviti“, kazala je direktorica Turističke zajednice Biograda na Moru, Nives Jelićić.

Bazu tamošnjih gastro-turističkih aduta čine ribe, rakovi i školjke iz Pašmanskog kanala, voće, povrće i mediteranske kulture iz Ravnih kotara te maslinova ulja iz ovdašnjih maslinika. Uz to, sva se jela sljubljuju s vinima iz okolnih vinograda i craft pivima iz zadarske zadružne pivovare Brlog.

Minerali i vitamini 

Delikatesne i rijetke školjke kunjke u čijem se okusu može doživjeti more jedan su od razloga zbog kojeg gurmani dolaze u Biograd. Uz specifičan okus i veliku prehrambenu vrijednost, njihove ljušture tijekom povijesti koristili u građevini. Nestajale su u više navrata, ali su se vratile. Može ih se naći na pozicijama zaštićenim od jačeg udaranja mora, na dubini do deset metara, pričvršćene za šljunkovito-ljušturasto dno.

Često ih prekriva narančasta spužva s kojom žive u simbiozi, ali ju treba otkloniti, jer može imati intenzivan miris po jodu. Za razdvajanje dvije polovice ljušture, valja izvući "čep“ koji ih spaja. Školjka je puna proteina, selena, magnezija, vitamini B 12 i B6, niacina i zdravih omega-3 masnih kiselina.

Kunjke u redovnoj ponudi ima šest biogradskih restorana. Pripremaju ih na buzaru, lešo, na žaru i kao rižoto. Prošek dodaju u buzare, brudete, pašticade i različite vrste umaka, uključujući i onaj koji stavljaju na burgere. Jela s prošekom nudi četrnaest restorana.


Fotoprilog


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda