Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvodnevna manifestacija
  • 12.09.2024. 08:00
  • Šibensko-kninska, Skradin

Skradinski rižot priprema se 12 sati, a posebnost leži u obiteljskoj tradiciji

Ovo nije samo rižot – to je način života. Skradin će na dva dana postati gastronomska prijestolnica Dalmacije, pružajući posjetiteljima priliku da dožive bogatstvo okusa, povijesti i zajedništva

Foto: TZ Grada Skradina
  • 266
  • 50
  • 0

Pred nama je Skradinski festival rižota i načina života, dvodnevna manifestacija koja će se prvi put održati 13. i 14. rujna u Skradinu. Ova jedinstvena proslava tradicije, okusa, ali i zabave, spojit će gastronomske specijalitete s kulturnim programom, nudeći nezaboravan doživljaj svim posjetiteljima. 

Festival organizira Turistička zajednica Grada Skradina, a glavna zvijezda događanja bit će – skradinski rižot.

Izvorni recept star stotinu godina

Jelo koje se po izvornom receptu kuha samo u ovo gradu, ima dugu tradiciju koja seže preko stotinu godina unatrag. Tome Računica, vlasnik restorana Cantinetta, te Ante Pižić, vlasnik Skippers kluba Arka, dvoje su strastvenih čuvara ove kulinarske baštine. 

"Ideja o njegovu brendiranju nastala je prije petnaestak godina, kada smo Pižić, Alen Bibić i ja odlučili organizirati događaj posvećen ovom specijalitetu. Cilj je bio predstaviti ne samo skradinsku verziju, već i druga jela od riže iz Skradina i Dalmacije", objašnjava Računica.

Festival nije samo o tom jelu – to je proslava dalmatinske kulture, gastronomije i načina života. Ljubitelji dobre hrane moći će uživati u autentičnim delicijama, ali i u suvremenim kreacijama koje će pripremiti vrhunski kuhari iz svih krajeva Hrvatske.

"Posebnost skradinskog recepta leži u obiteljskoj tradiciji. Ova tehnika pripreme prenosi se s koljena na koljeno. Otac, strastveni kuhar i mesar, učio me godinama, dok nije bio siguran da mogu potpuno ispoštovati sve detalje", ističe Pižić.

Skradinski festival rižota i načina života - spoj tradicije, okusa za nepce, ali i zabave

Jedna od ključnih karakteristika ovog jela je kapula, koja se prži na sokovima odojka, umjesto na običnoj masti, uz temeljac od teletine i kokoši. Pižić naglašava kako ovo nije obična riža s dodatcima, već pravi spoj tradicije, povijesti i bogatih okusa.

"Priprema traje 12 sati, a zbog specifične količine ga nije moguće raditi za male grupe. Zato je dostupan samo vikendima u određeno vrijeme," dodaje Računica.

Anthony Bourdain, poznati američki kuhar, također je pridonio popularizaciji ovog specijaliteta. Nakon što je Pižić za njega pripremio skradinski rižot, Bourdain je oduševljeno izjavio: "Teću na stol!"

"Taj trenutak prikazan je u njegovoj emisiji koja je obišla svijet i približila ovo jelo milijunima gledatelja", ističe Pižić.

Kako bi dodatno naglasili važnost ovog kulinarskog bisera, organizatori festivala pripremili su bogat program.

Rižot Cooking Show

U petak, 13. rujna, u Scardona Parku održat će se dva stručna panela o tradicionalnoj gastronomiji i vinskoj kulturi Hrvatske, dok će se u subotu, 14. rujna od 17 sati na Trgu Male Gospe održati Rižot Cooking Show, gdje će kuhari predstaviti različite varijante ovog jela, uključujući istarske s tartufima i dalmatinske poput crnog rižota s mirisom žižula.

Pižić ponosno ističe kako će njegov biti dostupan tijekom cijelog festivala.

"Ovo jelo ima nježnu strukturu i bogat okus, ali zahtijeva strpljenje i pažnju", dodaje Računica.

Skradinski rižot poznat je po svojoj bogatoj povijesti, koja je usko povezana s talijanskim obiteljima koje su živjele u Skradinu za vrijeme venecijanske vladavine. Riža je tada bila luksuzna namirnica, simbol prestiža, pa su se najbolja jela poput teletine i ribe pripremala s njom.

"Najzaslužniji za očuvanje ovog recepta su Ante Verović, Vlatko Verović i Kažimir Uroda, koji su prenijeli originalnu verziju generacijama. Oni su temelji na kojima počiva ovaj festival", naglašava Računica.

Uz kulinarske radionice, posjetitelji će uživati u bogatom zabavnom programu, a večer će završiti koncertom Jasne Zlokić. Skradin je savršeno mjesto za ovakvu manifestaciju zbog svoje povijesti, tradicije i strasti prema hrani. 

"Ovo nije samo rižot – to je način života. Skradin će na dva dana postati gastronomska prijestolnica Dalmacije, pružajući posjetiteljima priliku da dožive bogatstvo okusa, povijesti i zajedništva", zaključuje Pižić.


Fotoprilog


Tagovi

Skradinski rižoto TZ Grad Skradin Ante Pižić Tome Računica Alen Bibić Jasna Zlokić


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Rastičevska mašeta", nekropola stećaka u Rastičevu (Kupres) #RuralFoto #Selo