Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smotra konja
  • 23.08.2023. 09:00
  • Ličko-senjska, Krivi Put

Smotra u Lici: Predstavljeni rasni, gizdavi i snažni konji, ali i telad

Hrvatski hladnokrvnjak je izgubio nekadašnju ulogu izvora radne snage u poljoprivredi, ali je kroz stoljetnu tradiciju uzgoja, postao dio povijesti, te kulturnih i tradicijskih običaja.

Foto: Jure Turina
  • 1.041
  • 105
  • 0

Proteklog vikenda je održana 10. smotra konja u Krivom putu.

Preko 40 rasnih, gizdavih i snažnih konja ponosno su predstavili njihovi uzgajivači iz Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije. Na bambimo kupu sudjelovala su 24 mlada uzgajivača teladi.

I na ovogodišnjem izdanju mogla su se vidjeti grla hrvatskog posavca te hrvatskog hladnokrvnjaka, naše autohtone pasmine koja se uzgaja uglavnom ekstenzivnom, pašnjačkom tehnologijom. Upravo se time doprinosi očuvanju biološke raznolikosti krajolika, a uz to imaju veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane.

"Ovom izložbom želimo unaprijediti i očuvati autohtonu pasminu konja hrvatski hladnokrvnjak, kao najbrojnije izvorne pasmine u RH, ali i općenito kao najbrojnije u nas, ali i u ovom našem Bunjevačkom kraju", izjavio je predsjednik senjskog Konjičkog kluba Jure Turina.

Danas je, kaže on, hladnokrvnjak izgubio nekadašnju ulogu izvora radne snage u poljoprivredi, ali je kroz stoljetnu tradiciju uzgoja, postao dio naše povijesti, te kulturnih i tradicijskih običaja.

Ova se smotra održala u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije i Konjičkog kluba Ana Senj. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna komora, Primorsko-goranska te Ličko-senjska županija.


Tagovi

Smotra konja Krivi Put Jure Turina Konji Bambimo kup


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.