Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promoviranje tradicije
  • 30.07.2024. 16:30
  • Šibensko-kninska, Knin

Što se jelo na kraljevskom dvoru i među pukom, otkrit će Zvonimirova marenda u Kninu

Ideja projekta Turističke zajednice Šibensko-kninske županije je revitalizirati i sačuvati koncept marende te gastronomskih vrijednosti i tradicijskih gastro običaja

Foto: TZ Šibensko-kninske županije
  • 147
  • 21
  • 0

Kako se jelo i što se marendavalo na kraljevskom dvoru i među pukom? Tko je jeo meso, tko ribu, a tko žitarice? Koliko je nekadašnje gastro tradicije prisutno, opstalo i ostalo do danas?

Odgovore na ova pitanja, ističu iz Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, dobit ćete 3. kolovoza na staroj tržnici, u Zvonimirovoj ulici u Kninu, s početkom u 9 sati, u interpretativnoj gastro šetnji "Zvonimirova marenda" koju priprema Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik.

Ujedno je ovo četvrta marenda u sklopu projekta "Taste like... marenda“ koja je, objašnjavaju, smještena između doručka i ručka te u Dalmaciji nerijetko bila glavni obrok u danu. 

Tradicijski običaji

Ideja projekta, koji je počeo u svibnju u Šibeniku, a završit će prvog vikenda listopada u Vodicama, jest revitalizirati i sačuvati koncept marende te gastronomskih vrijednosti i tradicijskih običaja Šibensko-kninske županije. Cilj je s vremenom pretvoriti ga prepoznatljivu atrakciju koja bi obogatila turističku sezonu i ponudu.

Uz marendu, moći ćete uživati i u vinima lokalnih vinarija 

U suradnji s TZ Grada Knina, tradicionalne marende će pripremati kuhari Restorana Tvrđava, a uz njih ćete moći uživati u vinima Vinoplod Vinarije Šibenik, Ško vina, Vinarije Džapo te Vinarije Burnum.

Bogata ponuda lokalnih OPG-ova 

Svi posjetitelji će u Kninu moći kupiti i domaće proizvode od lokalnih OPG-ova te rukotvorine lokalnih kreativaca. 

Za dobru atmosferu tijekom subote prijepodne pobrinuti će se La Strada Band, a svi prisutni imati priliku poslušati pjevačku skupinu KUD-a "Kralj Zvonimir" Knin, koja njeguje i čuva od zaborava tradicionalni napjev kninskog kraja, ojkalicu

Udruga "Naše ognjište" priredila je radionicu za odrasle pod nazivom "Izrada elemenata tradicionalne nošnje“. Tom prilikom posjetitelji će moći naučiti tkati na malom tkalačkom stanu, namotavati pređu na snovaljku, ali i saznati sve o raznim vrstama prediva, vuna, bojanju vune. Ukratko kompletan proces od striženja vune pa do gotovih proizvoda. 

U sklopu događanja priprema se i radionica oslikavanja platnenih vrećica za djecu, koju će voditi Ekološka udruga "Krka" Knin. 
 


Fotoprilog


Tagovi

Marenda Zvonimirova marenda Tradicija Gastro običaji


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Osmijeh jedne male divlje orhideje #RuralFoto #Priroda