Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viroexpo 2024
  • 17.02.2024. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Što se sve može vidjeti na Viroexpu? Upoznajte nekoliko izlagača

Čak 12 vrsta sireva, prerađeni lješnjaci na nekoliko načina, 100 posto bučino ulje od ekološkog proizvođača, strojevi za širok spektar poslova, samo su neki od proizvoda na ovogodišnjem sajmu Viroexpo

Foto: Karolina Rastija
  • 709
  • 64
  • 0

Drugi je dan 27. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo koji se održava u Virovitici.

Među brojnim izlagačima nalaze se i obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa svojim domaćim proizvodima. Jedan od njih je Davor Špoljar iz Terezinog polja ispred brenda Fo(u)r Kings, proizvođača bučinog ulja, bučinih sjemenki i drugih proizvoda za zdravo življenje.

Na sajmu od samih početaka

"Unazad četiri godine smo registrirali i zaštitili naš brend. 13 godina se bavimo proizvodnjom bučinog ulja, a Viroexpo nam je mjesto gdje možemo prezentirati svoje proizvode i biti u kontaktu sa svojim kupcima. Oni proizvode mogu ovdje degustirati i, na kraju krajeva, kupiti", ističe.

Dodaje kako sajam bilježi puno posjetitelja te da ove godine primjećuje dosta novih izlagača: "vjerojatno je to rezultat toga što se, u okvirima države pa i šire, čulo i vidjelo da je Viroexpo mjesto gdje se mogu ostvariti pozitivni poslovni rezultati. Osim toga, i mi smo ovdje od samog početka naše proizvodnje."

vd
100% bučino ulje Fo(u)r kings

Prošle godine buču su sijali na šest hektara, no ove još nisu odlučili na kolikoj površini će sijati, ali će to biti na šest do 10 hektara. Ona je, kaže Špoljar, dosta zahtjevna kultura ukoliko se žele dobiti značajni prinosi. Unazad zadnjih nekoliko godina jako su pali prinosi, a prošle su bili, prema njegovim riječima, užasni. Budući da su ekološki proizvođači i da je sužen spektar herbicida koji mogu koristiti da bi suzbili korove, oni usjev kopaju.

"Cijenu smo dizali samo jednom, 2022., nakon korone, a nešto prije veće inflacije. Svi naši repromaterijali koje trebamo su cjenovno počeli divljati. Primjećujem da su neki proizvođači unazad nekoliko mjeseci podizali cijene proizvoda no mi nećemo skoro. Kod nas je 19 ili 20 eura po litri, ovisi koji je način pakiranja ovog našeg čistog djevičanskog ulja koje je dobiveno na tradicionalan način uz prženje."

Ponuda strojeva za širok spektar poslova

Na vanjskom izložbenom prostoru široku paletu svojih strojeva izložila je i tvrtka Panex AGM, od kosilica, malčera, prskalice, freze, roto brane, bagera, tanjurače. Ističu kako su na sajmu već dugi niz godina, zadovoljni su odazivom, a na kraju krajeva i prodajnim rezultatima te daljnje sudjelovanje na ovom sajmu nije upitno.

Fotogaleriju izložbenog prostora tvrtke Panex AGM pogledajte ovdje.

OPG Mirjane Mazuh iz Ladislava Sokolovačkog u Koprivničko-križevačkoj županiji izložio je, između ostalog, čak 12 vrsti sira. Bave se mješovitom proizvodnjom odnosno ratarstvom i stočarstvom.

"Proizvodnja nije velika, mlijeko baziramo na telce jer imamo sustav krava-tele. Višak od nekih 50-80 litara dnevno prerađujemo u sir. Imamo 18 krava, a na gospodarstvu je 57 komada krupne stoke", ističe Mazuh dodajući da imaju 10-ak konja te vlastiti podmladak, bikove i junice.

vsd
Proizvode 12 različitih vrsta sireva

Na Viroexpu su četvrtu godinu zaredom te i ove očekuju dobru prodaju i predstavljanje za daljnje kupce.

Lješnjak na više načina

Puvi puta na sajmu je Anita Habada iz Satnice Đakovačke. Kaže kako je u proizvodnji i preradi lješnjaka tek dvije godine i traže svoje mjesto pod suncem. Posjeduju proizvodni pogon na 1.500 kvadrata.

"Stvaramo dodanu vrijednost, imamo lješnjake različith vrsta kao što su karamel, čokoladni, slani, tostirani", istaknula je.

vd
Anita Habada po prvi puta sudjeluje na Viroexpu

Planira uvođenje i novih proizvoda, a sami poticaj za to joj, kako kaže, daju upravo sajmovi budući da ovdje mogu ostvariti izravan kontakt s kupcima te na taj način obogatiti svoje znanje.

"Nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku biti izlagači na većim sajmovima, kao što je ovaj, na kojem nam je izrazito čast sudjelovati te se nadamo da ćemo ostvariti uspješnu komunikaciju s kupcima i stvoriti novo bogato iskustvo", poručuje.


Fotoprilog


Tagovi

Viroexpo Sajam u virovitici Izlagači Anita Habada Fo(u)r kings Davor Špoljar Panex AGM


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Viroexpo d.o.o.

33000 Virovitica, Hrvatska
tel: + 385 33 638 270, fax: + 385 33 638 278, e-mail: info@viroexpo.hr web: http://viroexpo.com.hr