Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Feldtag
  • 22.06.2023. 10:30

Što smo vidjeli na austrijskom Danu polja?

Zadnja riječ tehnologije u mehanizaciji i robotici predstavljena je pred stotinama poljoprivrednika. Bili smo tamo - pogledajte slike i video.

Foto: RWA
  • 3.133
  • 255
  • 0

Oko 150 domaćih poljoprivrednika prošlu je subotu posjetilo Austriju. Tamo je tvrtka RWA organizirala Dan polja, koji se događa jednom svake četiri godine.

Ovaj festival poljoprivrede ili feldtag, kako ga domaćini zovu, održao se u mjestu Karlsdorf bei Ilz, na 40 hektara s 250 pokusnih polja na kojima se predstavila zadnja riječ tehnologije u agraru. Glavni je naglasak ove godine bio na robotici i inovacijama koje značajno unaprjeđuju proizvodnju, naročito ratarsku.

Stotinu izlagača odgovaralo je brojna  pitanja poljoprivrednika.

Pogledajte fotogaleriju s Dana polja

"Vidjeli smo puno tehnologije koja dolazi i na naše tržište, recimo za konzervacijsku obrada tla – tu ima puno noviteta. Imaju sad neke robotske tehnike za kultivaciju, za one koji se bave ekološkom proizvodnjom ili povrtlarskom. Spomenemo i novi sistem prskanja, zaštitu biljaka i spaljivanje korova, koje smo do sada  mogli vidjeti samo na internetu i koji su bili možda nerealno prikazani, a sad smo to vidjeli uživo“, rekao je Nino Sataić iz Koprivnice. 

Na pitanje može li hrvatski džep podnijeti cijene te nove tehnologije, kaže da je ona za sad prilično skupa, ali se nada da će cijene s vremenom ići dolje.

Inovacije za uštedu novca i vremena

Najveće zanimanje publike očekivano je izazvala teška mehanizacija.

U nagradnoj igri nudio se godišnji najam Rentflex traktora (Foto: Leticija Hrenković)

John Deere pokazao je u akciji svoje perjanice 9RX i 8RX gusjeničar, kombajn za silažu te modele iz serije 6R. Lindner je predstavio najnovije modele Lintrac 130 i Unitrac 122 LDrive Transporter, a Pottinger jumbo utovarivače s kapacitetom od 38m³, Mergento 9‐m i HIT 11m.

Prezentacija rada odvila se pred okupljenim mnoštvom na užeglom suncu. Domaćini su se pobrinuli da svaki posjetitelj dobije šešir, sunčane naočale i sve informacije gdje se, što i kada događa. U paketu je nedostajala samo krema za zaštitu sunca, ali naši su poljoprivrednici ionako već stekli brončani ten, svojstven radu na poljima (i na plaži).

Na pokusnim poljima tvrtke Die Saat vidjeli smo sve sorte od kukuruza, pšenice, travnih smjesa. U demonstraciji su prikazani plugovi, podrivači, gruberi, balirke te novi kultivatori s robotskim praćenjem i navođenjem putem kamera i dronova. 

Prikazani su inovativni strojevi koji predviđaju vremenske prilike i daju mnoštvo korisnih podataka koje poljoprivrednicima mogu pomoći oduprijeti se klimatskim promjenama.

Primjena inovacije u robotici

Predstavljena je ARA spot-spraying tehnologija prskanja tvrtke Ecorobotix, kao i robotička platforma ORIO s različitim funkcijama za uzgoj povrća, koja se po prvi put javno prezentirala. Između mnoštva izložbenih primjeraka različitih alata i strojeva, mogli smo vidjeti vozilo za uzimanje uzoraka, analize i skeniranje tla - s ciljem uštede i precizne gnojidbe. 

Takva će vozila, odnosno automatski samohodni uređaji, ubrzo biti dostupni i domaćim poljoprivrednicima, jer će tvrtka RWA Hrvatska svojim kupcima nuditi uslugu geokodiranog uzorkovanja tla, analizu u akreditiranim laboratorijima te izradu karata varijabilne gnojidbe ili miješanja formulacija gnojiva prilagođenih potrebama pojedinačnih poljoprivrednika.

Takve metode dramatično smanjuju trošak, povećavaju operativnu brzinu te u konačnici povećavaju profitabilnost proizvodnje čuvajući plodnost. 

Kada će naše selo biti kao austrijsko

Proizvođači iz Hrvatske nakon posjete austrijskom festivalu poljoprivrede otišli su puni dojmova. Kažu da će nam trebati puno godina dok dosegnemo ovakav nivo u proizvodnji hrane.

"Hrvatska će biti u rangu s Austrijom u rangu za jedno 20 do 30 godina", rekao je Krunoslav Šiktar, poljoprivrednik iz Jastrebarskog koji obrađuje 200-tinjak hektara zemljišta. Da ne čekamo baš toliko dugo, on kaže da država treba pomoći preciznijim potporama za stočarstvo i učinkovitijom dodjelom državnog poljoprivrednog zemljišta.

"Trebat će još vremena i godina, ali idemo prema tome. Na dobrom smo putu jer koristimo sve više napredne tehnologije, u koju RWA stvarno ulaže puno", kazao  je Slaven Babić, upravitelj poljoprivredne zadruge GAR-AGRO iz Garešnice koji je s kolegama doputovao na Dan polja. 

Posjet domaćih poljoprivrednika u Austriju organizirala je tvrtka RWA.

Inače, RWA je u Austriji krovna organizacija za kooperative, odnosno kako ih tamo zovu lagerhaus. Riječ je o 80-tak regionalnih zadruga u vlasništvu samih poljoprivrednika. Nalaze se na tisuću lokacija, te imaju 13.000 zaposlenika. Oni su lokalni dobavljač i partner u ovim ruralnim prostorima već 125 godina.

Takvo što još nemamo u Hrvatskoj. Kada će naše selo biti kao austrijsko, pitali smo poljoprivrednike koji su podijelili svoje dojmove s nama.

Pogledajte u video prilogu što su nam sve rekli.

 


Fotoprilog


Tagovi

RWA Dan polja Feldtag Ratarstvo Mehanizacija Inovacije


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/