Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napredna robotika
  • 07.10.2023. 09:00
  • Bari

Što su na sajmu Agrilevante vidjeli domaći prodavatelji mehanizacije?

Mali i kvalitetni talijanski brendovi agro mehanizacije uskoro i u dućanima domaćih prodavatelja.

Foto: Leticija Hrenković
  • 5.497
  • 313
  • 1

Agrilevante, sajam mehanizacije i tehnologije za primarnu poljoprivredu održava se po sedmi put, u talijanskom gradu Bariju od 5. do 8. listopada 2023.

Proizvođači i prodavači mehanizacije jedva su dočekali ovaj sajam koji je zadnji put organiziran godinu dana prije pandemije, kada se na njemu predstavilo 3.500 izlagača iz 64 zemlje.

Organizator sajma je FederUnacoma, udruga talijanskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije, čija novoizabrana predsjednica, Mariateresa Maschio, ne štedi riječi kritike za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, kao i za nedostatak novca iz fondova za kupnju traktora, čija je prodaja u Italiji pala za 10 posto.

Gdje je rasla, a gdje pala prodaja traktora?

Neočekivano, ova udruga ima potporu nadležnog talijanskog ministarstva, koje u svom nazivu od nedavno (osim poljoprivrede i šumarstva) sadržava i riječi: prehrambena sigurnost. Njihov državni tajnik, Patrizio Giacomo La Pietra, vrlo je otvoreno na konferenciji za medije rekao da Zeleni plan EU-a kažnjava njihove poljoprivrednike, ali da Europska komisija, za razliku od ministarstva, nema razumijevanja za njihove molbe i očekivanja.

Robotika inspirirana okolišnom etikom

Brojne delegacije stranih novinara i prodavatelja mehanizacije, koje je u Bari dovela talijanska agencija za trgovinu ICE, obišle su nekoliko paviljona rasprostranjenih na 55 tisuća metara kvadratnih. U njima se uz osam tisuća izložbenih modela, održavaju brojne demonstracije i edukacije za poljoprivrednike i studente agronomije i tehnologije.

Ovogodišnje top teme o kojima se raspravljalo na 30-tak radionica bile su: kružna ekonomija, agro-energija, utjecaj klimatskih promjena, uzgoj mediteranskih kultura od genetike do super intenzivnog uzgoja, inovacije i robotika, te uloga agromehaničkih operatora u budućnosti poljoprivrede.

Dronovi nove generacije izazvali su najviše zanimanja.

Tamo se analizirala potražnja za agro tehnologijama u okviru mediteranske regije, zemalja Levanta, istočne Europe, Centralne Azije te Afrike. Na sajmu su bili i predstavnici bankarskih institucija, brokera i odvjetničkih tvrtki koji pružaju personalizirane savjete svima koji ih žele čuti. Očekuje se da će Agrilevante u četiri dana posjetiti oko 80 tisuća ljudi.

Posebna pažnja posvećena je stočarstvu. Prikazani su strojevi za ishranu stoke i stajski menadžment, s vrlo specifičnim IT tehnologijama za racionalnije i održivije upravljanje štalama i dobrobiti životinja.

Talijanska udruga uzgajivača stoke (AIA) organizirala je izložbu stoke s više od 400 primjeraka autohtonih sorti, od Gentile di Puglia pasmine domaćih ovaca iz južne Italijie, preko mediteranskih bivola, do talijanskih limousina, marchigiana, maremmana, podolca, romagnola, murgese i haflinger konja, te drugih nagrađenih pasmina bogate talijanske baštine.

U stočnom paviljonu studenti su bili primarna publika, a iz prve ruke mogli su saznati i primijeniti što je sve potrebno za kvalitetean i održivi uzgoj autohtonih grla.

Defile veličanstvenih primjeraka ponajboljih talijanskih grla.

Poseban paviljon namijenjen je prezentaciji robotike i pratećih aplikacija, senzora i Interneta stvari u zootehničkoj pametnoj farmi.

U sekciji napredne robotike koju zovu REAL - Robotics and Electronics for Agriculture Live, prikazan je niz tehnologija zadnje generacije. Upotreba robota i elektroničkih alata u poljoprivredi raste eksponencijalno, slažu se izlagači, jer mnogostruko koristi u optimiziranju različitih faktora u proizvodnji, značajno smanjuje troškove kao i okolišni otisak koji stvara prerada proizvoda.

Zainteresiranoj publici prikazani su testovi na pokusnim poljima – od dronova za prskanje, sve do inteligentnih senzora koji rade proizvodne i vegetacijske mape, što je vrlo korisno za procjenu vremena berbe i indeksa dozrijevanja.

Mali talijanski brendovi uskoro i u našim dućanima

Nekoliko predstavnika domaćih tvrtki prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, posjetilo je Agrilevante. Neki od njih rado dolaze u Italiju već nekoliko godina za redom, jer to je prilika za nove poslovne aranžmane. Talijanska agencija ICE uoči sajma kontaktira potencijalne distributere u Hrvatskoj te organizira sastanke jedan na jedan.

80 tisuća posjetitelja obiđe Agrilevante u četiri dana.

David Dumenčić iz Nove Gradiške, predstavnik tvrtke David d.o.o. ovlašteni je prodavač i serviser za Husqvarnu i STIHL, prodaje i traktorske djelove i priključke te veliki izbor vrtnih alata. Na Agrilevanteu je prvi put u životu. Došao je upoznati nove potencijalne partnere, tvrtke koje proizvode ručni i akumulatorski alat za radove u vrtu i svidjelo mu se što je vidio.

"Vidim priliku za potencijalnu nadogradnju asortimana kojeg imamo u svoje četiri trgovine u Hrvatskoj" kazao je David Dumenčić nakon višesatnih sastanaka u Bariju.

Željko Grbavac iz tvrtke Agroopskrba Matej d.o.o. distribuira različite uređaje za profesionalno korištenje u poljoprivredi, šumarstvu, građevinarstvu, komunalstvu i hortikulturi. Zadnji put je na Agrilevanteu bio 2019. godine i u odnosu na tada, kaže da je puno uloženo u infrastrukturu sajma za razliku od mnogobrojnih hrvatskih poljoprivrednih sajmova.

Pogledajte foto galeriju sa Agrilevantea

Iako posjećuje brojne sajmove po Europi, ovaj je iskoristio kao priliku da posjeti postojeće partnere i upozna se s opremom za mediteranske kulture koje su ovdje izrazito zastupljene. 

"Zanimljivo je bilo vidjeti na jednom mjestu sve svjetske proizvođače opreme za maslinarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo, iako je ovaj sajam znatno manji od vodećih sajmova agro mehanizacije u Bolonji i Hanoveru" rekao je Željko Grbavac nakon obilaska izložbe te naglasio "Ovo idealna prilika za sresti kolege iz 28 zemalja i razmjeniti iskustva u prodaji, naročito s kolegama iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, od kako je Hrvatska ušla u Schengenski prostor".

Marijan Kalanj vlasnik tvrtke Messis d.o.o. distibuter je strojeva i opreme 30-tak talijanskih brendova, zainteresiran je za nove tehnološke inovacije za koje svakako postoji potražnja i među hrvatskim ratarima, vinogradarima, stočarima. Njegov godišnji katalog s 360 stranica, uključuje niz kvalitetenih brendova različitog asortimana. Marijan tečno govori Talijanski jezik što mu značajno olakšava komunikaciju i postizanje poslovnih dogovora u ovoj zemlji.

Predstavnici hrvatskog izaslanstva, s desna na lijevo: Željko Grbavac, Danijel Hegeduš, Marijan Kalanj, David Dumenčić, Vesna Krmpotić Baljak (ICE) i Tihomir Petrač.

"Jako smo zadovoljni organizacijom boravka na sajmu. Vrijeme je vrlo dobro iskorišteno jer se na pojedinačnim sastancima dozna jako puno novih informacija koje u Hrvatskoj ne bi bili u prilici vidjeti ni čuti" izjavio je Marijan Kalanj, dodavši da se na Agrilevanteu uvijek pronađu neki mali kvalitetni talijanski proizvođači koji inače ne mogu priuštiti trošak izlaganja na velikim sajmovima, a imaju izvanrednu opremu prilagođenu našim primorskim krajevima, Dalmaciji te otocima, odnosno mehanizaciju i alate za kulture koje su tipične za to podneblje. 

U Bariju su bili i Tihomir Petrač iz tvrtke TOP AGRO d.o.o. te Danijel Hegeduš iz tvrtke Čizmić zastupanje d.o.o. koji su također zadovoljni viđenim na ovom "malom sajmu velikih mogućnosti", rekao je Danijel. Tihomira je najviše dojmila upotreba visoke tehnologije mjerenja vlage u tlu, koja može znatno pridonijeti smanjenju utroška energije i vode prilikom navodnjavanja.

Hrvatsko izaslanstvo predvodila je Vesna Krmpotić Baljak iz agencije ICE Zagreb, koja više od 20 godina radi na omogućavanju izravnog kontakta talijanskih proizvođača i hrvatskih prodavatelja.

Tako, kaže ona, pomažu malim i srednjim poduzetnicima iz Italije da se infiltriraju na strana tržišta. U tom kontekstu ICE agencija u suradnji s udrugom FederUnacoma dovodi delegacije iz 28 zemalja, te pokriva troškove boravka na poljoprivrednim sajmovima u Bariju, Bolonji i u Novom Sadu.

Što smo sve vidjeli na sajmu Agrilevante pogledajte u galeriji slika.


Fotoprilog


Tagovi

Agrilevante ICE Agencija Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH Marijan Kalanj Željko Grbavac David Dumančić Danijel Hegeduš Messis Agroopskrba Matej David d.o.o. Top Agro Čizmić zastupanje FederUnacoma


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.