Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 22.04.2024. 13:30
  • Zadarska, Zadar, Ugljan

Sve je spremno za 26. Dane masline u Zadru, među laureatima i glavna urednica Agrokluba

Ocijenjeno je 137 uzoraka ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Jedno ulje stiglo je i iz Španjolske, ističe Benito Pucar. Tko su dobitnici godišnjih nagrada?

Foto: Dani masline
  • 397
  • 33
  • 0

Već 26. Međunarodna manifesticija Dani masline održat će se ovoga vikenda, 26. i 27 travnja u Zadru i na otoku Ugljanu, u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije. 

“Na ocjenjivanje je pristiglo 137 uzoraka ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Jedan uzorak stigao je čak i iz Španjolske”, otkrio je predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar. 

Tko su laureati?

Organizatori ističu da će prvog dana na Vitrenjaku na terasi ispred Jedriličarskog kluba Uskok s početkom u 15 sati biti svečano otvaranje i u sklopu njega dodjela godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima.

Dr.sc. Slavko Perica dobitnik je nagrade za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva. Priznanje Uzorni maslinar dobiva Nikša Ivanac, Maslinarsko srce Tomislav Čudina, a Maslinarska nada je Pellegrin Kurtin. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva zaslužila je Željka Rački-Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Kako umanjiti stres maslina 

Nakon dodjele nagrada na rasporedu je okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Voditelj je poznati agronom  mr.sc. Marijan Tomac,  a  o temi će govoriti i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica, dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i Marko Dobrić, dipl. ing. agr.

"Istom prigodom autori Marijan Tomac i Ivana Tomac Talajić predstavit će 'Veliki maslinarski kalendar' koji je zapravo plakat dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe, zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja", najavljeno je.

Kao i proteklih 25, i ove godine svi putevi vode na Dane masline u Zadru 

Proglašenje šampiona i dodjela priznanja maslinarima u kategorijama otvorenih ulja i pakovina započet će u 18 sati, a nakon toga slijedi domjenak, uz domaće delicije i pjesmu Vokalne skupine Kantalice.

Rezidba i sajam u Poljani

Drugog dana manifestacije održat će se praktični dio nastave i to u maslinicima Poljane na otoku Ugljanu. Uz magistra Tomca, pokazne rezidbe maslina prezentirat će dr.sc. Šime Marcelić kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.

Sudionici će imati prigodu pratiti i međunarodno gastro natjecanje Žgvacet 2024, te uživati u najboljim jelima od mlade janjetine s bižima uz sve bolja vina iz Ravnih kotara. Istodobno, u Poljani se održava i Sajam otočnih proizvoda. 

Nadalje, u Zadru i na Ugljanu u planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja. Kao i dosadašnjih godina manifestacija ima humanitarni karakter i preostalo ulje preostalo donirat će se Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire.

Riječ je, kažu, o ustanovi socijalne skrbi čiji je osnivač Republika Hrvatska, a djelatnost Centra je pružanje socijalnih usluga djeci sa odstupanjima u razvoju i teškoćama u razvoju, djeci s intelektualnim i pridruženim teškoćama i djeci s poremećajima iz autističnog spektra te odraslim osobama s intelektualnim teškoćama.

Održat će se i pokazna rezidba maslina

Organizatori iz Udruge prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije najavljuju još iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samim Danima masline čija je posebnost i u tome što se cijeli dvodnevni program odvija na otvorenom u prirodnom okruženju.


Tagovi

Dani masline Manifestacija Laureati Okrugli stol Dodjela nagrada Sajam


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚