Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naše domaće, sada i ubuduće
  • 09.03.2018. 18:00

Tolušić: Radimo sve kako bismo pokrenuli poljoprivrednu proizvodnju u dobrom smjeru

Manifestacija "Naše domaće, sada i ubuduće" održana je Svetom Martinu na Muri. U ponedjeljak dolazi u Osijek.

Foto: Vedran Stapić
  • 376
  • 80
  • 0

Nakon Pitomače, danas je u Svetom Martinu na Muri održana druga u nizu manifestacija "Naše domaće, sada i ubuduće" koja informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj: za opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu – čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade. Radionice su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

"Ove godine smo osigurali 3,7 milijardi kuna za natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Raspisujemo ih tridesetak. U Međimurskoj županiji na mjere Programa ruralnog razvoja do sada je ugovoreno 220 projekata, a isplaćeno 14 milijuna kuna. Sredstvima će se osim investicija u poljoprivredne djelatnosti financirati dogradnja dječjih vrtića, centar za djecu, dom kulture te sportske dvorane", izjavio je ministar Tomislav Tolušić, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Promocija domaćih proizvoda 

Nakon radionice, na radnom ručku s ministrom poljoprivrede - predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti u EU.

Kako naglašavaju, potrošnjom domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izravno se utječe na očuvanje, ali i daljnji razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje. Ujedno se pridonosi povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, očuvanju ruralnih prostora i radnih mjesta, kako u primarnom poljoprivrednom sektoru tako i u prehrambenoj industriji. 

Edukacijom građana proizvodi OPG-ova su traženiji, povećala se i njihova on-line prodaja, hotelijeri uključuju domaće proizvode u svoju ponudu, raste interes za ruralni turizam, građani pažljivije čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju, poljoprivrednici iskazuju veći interes za HPA označavanje svojih proizvoda.

Manifestacija stiže u Osijek

"Radimo sve kako bismo pokrenuli poljoprivrednu proizvodnju u dobrom smjeru. Danas stupa na snagu Zakon o poljoprivrednom zemljištu, pa na ovim radionicama okupljamo predstavnike jedinica lokalne samouprave koje kreću s izradom programa raspolaganja državnim zemljištem po kojima će raspisivati natječaje i dodjeljivati državnu zemlju poljoprivrednicima", zaključio je ministar Tomislav Tolušić u Svetom Martinu na Muri, stoji u priopćenju. 

Manifestacija se nakon Pitomače i Svetog Martina na Muri seli u Osijek. Naime, treće u nizu događanja održat će se 12. ožujka 2018. s početkom u 10 sati, u Hotelu Osijek, Šamačka 4, Osijek, a zainteresirani se mogu prijaviti za sudjelovanje na sljedećoj poveznici.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Naše domaće Sada i ubuduće Manifestacija Ruralni razvoj HPA


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".