Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cernik 2024
  • 17.01.2024. 10:30
  • Brodsko-posavska, Cernik

Tradicionalna razmjena plemki te sjemenja i ove godine u Cerniku

Održat će se u spomen preminulog Vjekoslava Hudolina, velikog entuzijasta i ljubitelja starih sorti voća i povrća, velikog znalca i čovjeka koji je svoje znanje rado dijelio drugima..

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.450
  • 118
  • 0

Već tradicionalna razmjena plemki voća i vinove loze te sjemenki povrća i ove će se godine održati u mjestu Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, u spomen na preminulog Vjekoslava Hudolina.

Program, koji će se održati u subotu, 24. veljače 2024. u školskoj dvorani (Školska ulica 16), počinje u 10 sati razmjenom plemki i sjemenja. Slijedi otvorenje u 11 sati, a zatim i stručno-edukativna predavanja od 12:30.

Pored navedenog događaja, moći će se posjetiti i muzej u sklopu franjevačkog samostana te pogledati velika biblijsko-arheološka izložba.

Kako je bilo prošle godine, pogledajte u bogatoj fotogaleriji.

"Zauzmimo se svi za njihovo očuvanje"

Inače, grupa "Sačuvajmo stare sorte" je nastala kao ideja pokojnog Vjekoslava Hudolina, velikog entuzijasta i ljubitelja starih sorti voća i povrća, velikog znalca i čovjeka koji je svoje znanje dijelio mnogima. Vjeko je bio ujedno i pokretač susreta s namjerom širenja i održavanja starih sorti sto se kasnije proširilo i na mnoge nove otporne. Zahvaljujući njegovom entuzijazmu, sačuvane su stotine starih, proširene mnoge nove, ali i stvorena brojna prijateljstva voćara te onih koji su to uz njegovu veliku pomoć postali.

Dana 10.01.2012. godine, prilikom osnivanja grupe je napisao:

"Emotivno vezani za mnoge stare sorte vrlo lijepih jabuka koje su nekritički izostavljene u uzgoju. Jednostavno su bačene u zaborav, a mnoge generacije su uz njih odrastale i još danas žive s njima. Zauzmimo se svi za njihovo očuvanje."

Organizatori su iz Facebook grupe "Sačuvajmo stare sorte" uz Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavsku županiju, Općinu Cernik, Turističku zajednicu Općine Cernik te Udrugu vinogradara i voćara Cernik.


Tagovi

Cernik Stare sorte Razmjena plemki Plemke voća Plemke vinove loze Razmjena sjemenja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo