Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival maslina
  • 23.03.2024. 15:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Treba li nam nacionalna staklenka za maslinovo ulje?

Na nedavno održanom panelu o brendiranju Hrvatske kao zemlje vrhunskih maslinovih ulja, podsjetilo se i na svojedobno izrađenu nacionalnu staklenku za maslinovo ulje.

Foto: Marinko Petković
  • 549
  • 59
  • 0

U sklopu nedavnog Festivala maslina u Zagrebu, održan je i panel o brendiranju Hrvatske kao zemlje vrhunskih maslinovih ulja, kojeg je koordinirao prof. dr. sc. Božo Skoko, a panelisti bili Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Denis Ivošević direktor ureda Turističke zajednice Istarske županije, Tedi Chiavalon, uspješni maslinar, Boris Ljubičić, poznati dizajner, Zlatko Burić, predsjednik udruge Zlatna Šoltanka te Domagoj Živković i Tomislav Duvnjak iz udruge Ultra Extra.

Predstavio je tom prigodom dizajner Ljubićić i posebno izrađenu staklenku za maslinovo ulje, čiji je prototip svojedobno razvila splitska tvrtka SMS, ali je ona neslavno propala.

"Staklenka ima i dalje svoje pobornike, ali samo ako bi ulje u njoj bilo od autohtonih hrvatskih sorata", istaknuo je Burić koji smatra da za još veći "iskorak u svijet" moramo definirati što je to hrvatsko maslinovo ulje.

Koji OPG-ovi su šampioni ocjenjivanja maslinovih ulja na 9. Festivalu maslina?

On drži da je to kategorija iznad ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a da za nešto takvo ne postoji interes velikih domaćih proizvođača. Vezano uz autohtone sorte, čulo se na panelu da primjerice, Italija ima 600 autohtonih sorata maslina, potom slijedi Španjolska, Grčka, Portugal...

Panel u sklopu Festivala maslina 

Istaknuto je i da domaće maslinarstvo ima i tradiciju i dokazanu kvalitetu, ali nema količine i što je isto važno, prepoznatljiv brend na otvorenom tržištu. Stoga je jedan od prijedloga uvođenje određenih nadstandarda kvalitete na nacionalnoj razini. 

Između ostalog, maslinar Tedi Chiavalon kazao je da godišnje proizvedu 50.000 litara maslinovog ulja, koje 90 posto završi u izvozu, ali ih domaće zakonodavstvo ne prepoznaje iako su okupili 53 proizvođača maslina u Istri od kojih su lani otkupili 200 tona maslina.

Veliki turistički potencijal 

O kolikom se potencijalu radi, naveo je direktor ureda Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, kazavši da od 125 maslinara u Istri, samo njih 40 ima preko 180.000 posjetitelja godišnje. On drži da tamošnji vinari, iako imaju svoje bolja vina, neće nikada dostići maslinare, koji do 2005. godine nisu imali ni jedno flaširano maslinovo ulje, a prosječna cijena ekstra djevičanskog je bila samo sedam njemačkih maraka.

Već 2018. godine, napominje, imali su 69 ulja među 500 najboljih na svijetu, a sada su osam puta za redom najbolja maslinarska regija. 

Brendiranje Hrvatske kao zemlje vrhunskih maslinovih ulja važna je tema, zaključeno je, koja traži daljnje razmatranje na nivou države. 


Fotoprilog


Tagovi

Festival maslina Brendiranje Nacionalna staklenka Panel Nadstandardi


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.