Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Labirint
  • 17.08.2023. 12:00
  • Zagrebačka, Ivanić Grad

Triput veći nego lani! Posavski kukuruzni labirint otvara svoja vrata

Ova jedinstvena atrakcija, tri puta veća od prošlogodišnje, otvara se 18. kolovoza.

Foto: Waves komunikacije
  • 1.051
  • 123
  • 0

Posavski kukuruzni labirint u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada krajem ljeta postaje jedinstvena atrakcija, a ove godine će biti triput veći nego lani!

Za javnost se otvara 18. kolovoza, a tijekom rujna posjetitelji će se do njega moći voziti kočijom i posavskim konjima. Lokacija je, pojašnjavaju, parking kod pješčane plaže na Savi u Dubrovčaku Lijevom, zatim par minuta pješice. 

Smješten je i pored državne biciklističke rute broj 2, jer se želi poticati dolazak na lokaciju biciklima.

Inspiriran narodnom nošnjom

Motiv labirinta je inspiriran uzorkom posavske narodne nošnje Hrvatica, a projektirala ga je Kristina Komšo, krajobrazna arhitektica i potpredsjednica udruge "Prijatelji baštine“.

Prošle godine posjetilo ga je oko tisuću posjetitelja, a prosječno vrijeme obilaska je 45 min. Unutar njega se nalaze interpretacijske ploče sa zanimljivostima o ovom kraju koje se otkrivaju tijekom rješavanja slučaja pljačke u labirintu.

Kukuruzni labirint ima dvije kategorije – za djecu te za mlade i odrasle

Potraga kroz kukuruzni labirint ima dvije kategorije – za djecu i za mlade i odrasle, te će posjetitelji saznati kako je npr. zbog Marije Jurić Zagorke stvoren motiv Hrvatice, zašto su se meli tavani u Dubrovčaku te kako je vlastelin Dubrovčaka završio u volovskoj koži.

U okolici Ivanić-Grada čeka vas bogat sadržaj

Kako bi se posjetitelji zadržali u Ivanić-Gradu i produžili svoj posjet i boravak, nude im se brojni sadržaji u okolici, od posjeta samom gradu do seoskih turizama, restorana, bazena i sportskih sadržaja. Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom.

Labirint će ostati otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 19. Bučijade koja se održava od 6. do 8. listopada, kada će biti posebno ukrašen bučama. 

Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u partnerstvu s Gradom Ivanić-Gradom, Poljoprivrednim institutom Osijek, Muzejom Ivanić-Grada, Prijateljima baštine, KUD-om “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD-om Dubrovčak Lijevi.

Inače, kažu, kukuruzni labirinti postali su velika atrakcija u Sjevernoj Americi i istočnoj Engleskoj, gdje su kao sastavni dio farme od jednostavnih elemenata došli do univerzalnih umjetničkih projekata i dizajna od likova iz filmova do popularnih priča i tema.

Postavljene su i interpretacijske ploče sa zanimljivostima o ovom kraju

Od siječnja ove godine najveći na svijetu upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda, a napravio ga je Luc Pelletier u Kanadi, veličine 266.000 m2.


Fotoprilog


Tagovi

Kukuruzni labirint Hrvatica Posavski labirint Kukruuz Ivanić Grad


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]